Referat - Cainele si catelul - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
719
Etichete
cainele, catelul, analiza
Descarcari
346
Nota
0 / 10 - 0 voturi

-Fabula-
Câinele si cätelul
de Grigore Alexandrescu


Poet al timpului säu, dornic de schimbäri sociale, de izgonire a tiraniei si de instaurare a dreptatii, Grigore Alexandrescu (1814-1885) isi exercitä spiritul combativ in poezia si proza de cälätorie. El luptä cu mijloacele puse la indemânä de satirä si mai ales de fabulä cu scopul de a indrepta relele intocmirii sociale fiind considerat unul dintre marii fabulisti români.
A apelat la modele clasice precum : La Fontaine, Voltaire si Krilov, izbutind totodatä sä fie original in multe fabule : Câinele si cätelul, Boul si vitelul, Lupul Moralist.
In aceste adevärate comedii satirice in miniaturä, inclinatia spre teatru a lui Grigore Alexandrescu este evidentä .
Fabula, ca specie literarä, este o creatie epicä in versuri sau in prozä, in care autorul, prin intermediul animalelor, plantelor sau obiectelor personificate, satirizeazä defecte sau moravuri omenesti cu scopul de a le indrepta.
Fabula Câinele si cätelul satirizeazä dorinta celor care vor sä parvinä prin orice mijloace.
Duläul Samson criticä mândria desartä a celor mai putin puternici si pledeazä pentru egalitate. El aduce in discutie exemplul tärilor civilizate si propriul säu exemplu. Cätelul Samurache isi exprimä aprobarea. Duläul il jigneste si il amenintä pe cätel explicându-i adeväratul sens al egalitätii.
Morala este simplä : Nu trebuie sä däm crezare spuselor celor puternici, care doresc egalitatea numai cu cei mai puternici decât ei.
Ceea ce constituie esentialul acestei fabule este tipologia personajelor. Samson simbolizeazä dorinta de parvenire väditä in discursul nesincer prin care cautä sä-i impresioneze pe ascultätorii säi. Minciuna il ajutä sä-si sustinä ideile si pozitia. Afisând o falsä modestie, el cautä sä atragä multimea de partea sa, vrând sä-i convingä pe cei simpli, care nu cunosc bine situatia si pot fi usor manevrati si päcäliti de f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org