Referat - Calatoria

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
664
Etichete
calatoria
Descarcari
364
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CALATORIA
`eseu`

Ambele opere literare trateaza aceeasi tema calatoria „Micul Print” este o povestire simbolica, profunda, adresata oamenilor mari, spre a nu uita ca si ei au fost candva copii. Construita cu mijloacele fabluosului , povestirea prezinta calatoria unui copil,”Micul Print”, care colinda prin univers, trecand de pe o planeta pe alta. Planeta,in acceptiunea pe care o capata la Saint-Exupery, devine simbolil altei lumi figurand atat o realitate exterioara, cosmica in sensul comun al termenului, cat si, mai ales,orealitate interioara, diferita de la un indivit la altul.
Micul Print, copilulu angajat intr-o calatorie fabuloasa, nu este alteceva decat un erou al cautarii, care ratacind de pe o planeta pe planeta pe alta, parcurge un traseu initiatic, corespunzator unei profunde experiente de cunoastere.
Cea de-a saea planeta pe care anjunge este locuita de unde geograf, un batran savant retras in spatele „unor carti uriase”.Intalnirea „Micului Print” cu geograful este reprezentata de autor prin intermediul dialogului. Naratiunea devinde o sceneta, iar cele doua roluri surprind de fapt doua varste:copilul si maturul.Rolul copilului este in mod dominant interogativ. Intrebarile pe care le adreseaza in casaacda, tradeaza dorinta de a afla si de a intelege,proprie varstei indecente. Celalalt rol al maturului, este nu numai al unei varste, deci al unui nivel de cunoastere.
Din dialogul cu batranul, savant, Micul Print afla lucruri noi: ca geaograful este diferit de explorator, ca exista adevar si neadevar.
Exploratorul umbla, cauta, vede, intelege si transmite informatiile, pe cand geograful le aduna, le verifica, le intelege le sistematizeaza si le sintetizeaza.
Micul Printmai afla un lucru, si anume ca in lume exista forme eterne si forme efemere.Acest lucru il intristeaza pe copilul legat de floarea de pe planeta lui, pentru ca il face sa inteleaga ca viata este fragila si efemera.
In „Micul Print” calatoria este inscrisa in fabulos, fiindu-i as


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org