Referat - Calina file din poveste - teza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
476
Etichete
calina, file, din, poveste, teza
Descarcari
287
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CALIN (FILE DIN POVESTE)
TEZA


Mihai Eminescu este cel mai de seama poet roman, facand parte alaturi de Creanca si Caragiale din marii clasici ai literaturii noastre.
Prin el, literatura noastra a patruns in universalitate. Temele poeziei sale sunt : natura, dragostea si istoria patriei. In afara de poezie a scris proza, teatru si publicistica.
Primul sau volum aparut in 1883 cuprinde majoritatea capodoperelor sale.
Eminescu a indragit creeatia populara si si-a dat seama de valoarae ei artistica si filozofica, a cules folclor literal si pornind de la aceste creatii a dat la iveala marile sale poeme.
Poemul « Calin(file din poveste) “ isi are originea intr-un basm popular pe care Eminescu l-a ules si l-a versificat, fapt care explica tittlul poemului cu precizarea din paranteza.
Fragmentul din manual este ultima parte a poemului, care infatiseaza nunta fetei de imparat cu frumosul Calin, intr-un cadru natural al padurii de argint.
Pentru a studia mai usor fragmentul din manual il impartim in trei frgmente : cadrul natural,nunta fetei de imparat, nunta gazelor.

Prima parte a fragmentului studiat este o descriere poetica in versuri. Gasim toate trasaturile unui pastel. Imaginea naturii este prezentata prin prisma starii sufletesti a eului liric. Martora a acsetui eveniment atat de important precum nunta este natura care primeste un aer de sarbatoare, prin personificare este umanizata si participa la fericirea celor doi tineri.
Ca sa ajungi in locul unde are loc evenimentul trebuie sa treci ca in basme anumite obstacole « de treci codrii de arama, de departe vezi albind si-auzi mandra glasuire a padurii de argint ».
Locul este bine precizat « acolo langa izvoare ». Desi este noapte , totul este plin de umina si de culoare. Albul este culoarea dominanta, completat de argintiu si albastru.
Epitetul cromatic : « padure de argint, flori albastre » contribuie la realizarea imaginilor vizuale. La fel comparatia « iarba pare de omat ». Toate aceste imagini


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org