Referat - Calistrat Hogas - bibliografie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6156
Etichete
calistrat, hogas, bibliografie
Descarcari
750
Nota
9 / 10 - 1 vot

1847-19 Aprilie
1853-1859
1859
1860
1861-1864
1867
1868
1869
1871
1874
În familia protopopului Gheorghe Dimitriu din Tecuci se naste cel dintâi baiat ,Calistrat (Aceasta data este acceptata de catre cei mai multi istorici literari si probata documentar.Alti cercetatori ,pe baza unor acte privitoare la cariera didactica a lui Hogas sau a unor marturii ale rudelor scriitorului ,se opresc la anii 1848,1849,si 1852,ca an al nasterii viitorului scriitor.Anul 1847 este indicat de catre cei mai multi exegeti ca data a nasterii lui Calistrat Hogas,desi ultimul sau biograf-Vladimir Streianu-conchide ca autorul Parintelui Ghermanuta a vazut lumina zilei in 1848.)
Urmeaza primii ani de scoala ,mai intâi cu un calugar,apoi la ”scoala publica“ din Tecuci.În acest timp institutorul G.Nicoleanu îi schimba numele de familie din Dimitriu in Hogas(dupa numele bunicului).
Elevul „Calistrat Hogasiu” termina cursurile scolii primare din Tecuci,obtinând calificativul „eminent”.
Este inscris ca „stipendist” la celebra Academie Mihaileana din Iasi,pentru continuarea studiilor,la recomandarea ispravnicului de Tecuci.
Calistrtat Hogas se releva ca un elev foarte bun ,reusind sa se distinga între colegi deosebit de merituosi, precum Alexandru Xenopol,Alexandru Lambrior,Vasile Conta,Gheorghe Panu.A audiat cururile unor mari dascali ,cei mai multi dintre profesori la cea dintâi universitate româneasca (Iasi)?Grigore Cobalcescu,Titu Maiorescu,V.A.Ureche,G.Mârzescu,Stefan Micle.
Viitorul calator prin muntii Neamtului se arata pasionat mai ales de studiul clasicilor greco-latini.
Absolvent al Academiei Mihailene,Calistrat Hogas cere la 28 septembrie sa fie înscris „ca bursier”la Facultatea de filozofie si litere din Iasi, „bransa literara” .Dovedeste aceeasi pasiune pentru clasici ,studiind asiduu pe Dante ,Tasso, Arioste, Rousseanu si Voltaire.
Ca student ,Calistrat Hogas solicita ,ca siA.D.Xenopol si Al.Lambrior,o bursa pentru studii în strainatate, care îi este refuzata deoarece nu era licentiat.
Dupa doi ani de studii universitare ,Hogas se prezinta împreuna cu colegii Alexandru Lambrior si C.Dimitrescu-Iasi ,la concursul organizat în luna septembrie la Iasi ,pentru ocuparea unor posturi la gimnaziile recent înfiintate.La 20 septembrie Hogas este numit profesor „de partea literara” la gimnaziul comunal din Piatra-Neamt,unde va preda pâna în 1878.
La 17 ianuarie tânarul profesor Hogas se casatoreste cu Elena Gheorghiu.
Calistrat Hogas debuteaza ,ca poet,în nr.5 al ziarului „social,economic, comercial, stiintific si literar” din Piatra-Neamt,Corespondenta provinciala ,cu poezia Legenda lacramioarei ,aflata sub vadita influenta a lui Vasile Alecsandri. În acelasi ziar publica si alte legende despre flori,reproduse în scurt timp în Ghimpele din Bucuresti.
1877
1878
1880
1881
1882
1886
1891
1893-1894
1899
1900
Intrând în conflict cu autoritatile locale,Calistrat Hogas este înlaturat de la directia gimnaziului din Piatra-Neamt .
Împreuna cu câtiva intelectuali ai orasului ,Hogas scoate la Piatra-Neamt ziarul Situatiunea,în care viitorul prozator publica articole de atitudine ,vizând coruptia morala si abuzurile autoritatilor.
Desfiintându-se gimnaziul din Piatra-Neamt l,Hogas cere transferarea la „gimnaziul real comunal” din Tecuci ,înfiintat în acest an,în cadrul caruia preda istoria si geografia .
Dupa doi ani de profesorat în orasul natal ,la începutul anului scolar 1880-1881 Hogas este mutat, la cerere, ca profesor de istorie la scoala normala „Vasile Lupu” din Iasi .În casa profesorului E.Gruber din strada Sararie cunoaste pe Nicolae Beldiceanu, Constantin Mille ,Artue Gorovei si Ion Creanga.
Reînfiintându-se în aprilie 1881 gimnaziul din Piatra-Neamt,Hogas fu numit director al sau,ca „mai apt si mai diligent” dintre profesori.
La 10 aprilie apare la Piatra-Neamt revista stiintifica si literara Asachi.De la 10 mai Hogas figureaza printre redactorii public...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org