Referat - Caracteristica fabulei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
549
Etichete
caracteristica, fabulei
Descarcari
215
Nota
0 / 10 - 0 voturi










Caracteristica fabulei
de George Topîrceanu
-demonstratie ca e fabula-

George Topîrceanu este unul dintre cei mai importanti poeti români .Un loc aparte în creatia sa îl au fabulele ,printre care si si „Bivolul si cotofana” ,inclusa în volumul „Fabule pentru copii” .
Fabula este o specie în versuri sau proza a genului epic ,în care personajele sunt animale ,plante sau lucruri ,puse în situatii omenesti .
Fabula „Bivolul si cotofana” povesteste o întâmplare la care iau parte trei personaje : un bivol ,o cotofana si un catel .
O cotofana îsi gasise loc de plimbare pe spinarea unui bivol ,iar acesta nu era deranjat de prezenta pasarii .Un catel care trecea din întâmplare pe acolo ,e atât de uimit de aceasta situatie ,încât se gândeste ca n-ar fii rau sa profite si el de ea .Catelul îi sare bivolului în spinare ,dar acesta ,luat prin surprindere si ofensat de îndrazneala catelului , se scutura si-l arunca jos ,spunându-i ca pe cotofana o accepta deoarece ea îi aduce un folos aparându-l de insecte ,în timp ce catelul nu îi este folositor ,ba chiar s-ar face de rusine purtându-l degeaba în spate .
Personajele fabulei întruchipeaza tipuri umane .Folosind personificarea ,animalelor le sunt atribuite însusiri omenesti .
Bivolul „mare ,negru ,fioros” face parte din categoria celor mari puternici si cu înstariti .El însusi se caracterizeaza ca fiind „gospodar cu greutate” .Nu accepta amestecul celor mici si nevoiasi în treburile proprii .Pentru el ,relatiile cu ceilalti se bazeaza pe gradul de profit obtinut din acestea .E îngaduitor cu cotofana datorita folosului adus ,dar neîndurator cu „potaia proasta” ,care nu-i aduce nici un profit .Indignarea sa se manifesta prin gesturi brutale („îl ia-n coarne”) si printr-un limbaj agresiv .
Catelul îl reprezinta pe omul simplu si nevoias care se amageste ca va fii acceptat de cel puternic .El face parte din alta lume decât bivolul si este lipsit de simtul realitatii .Îl considera pe bivol „


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org