Referat - Caracterizare Popa Tanda

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
960
Etichete
caracterizare, popa, tanda
Descarcari
390
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracterizare personaj
-popa-



I Slavici este unul dintre clasicii literaturii romane,autor al unei opere ample,din care se disting nuvela ‘’Moara cu noroc’’ si romanul ‘’Mara’’.
Opera intitulata’’Popa Tanda’’ apartine volumului ‘’Novele din popor’’ si evoca figura unui preot care schimba viata materiala si spirituala a enoriasilor prin exemple personale.Nuvela ilustreaza proverbul ‘’Omul sfinteste locul’’
Titlul este alcatuit din subst comun ‘’popa’’ care precizeaza profesia personajului principal si din subst propriu ‘’Tanda’’ porecla data preotului de catre sateni.
Personajul principal al nuvelei este parintele Trandafir,fiul dascalui Pintilie din Butucani care ajunge preotin satul sau. Trasaturile sale evindetiaza treptat,atat prin caracterizare directa cat si prin caracterizare indirecta din fapte,gesturi,ganduri,comportament,nume,porecla,limbaj,relatiii cu alte personaje.
Numele si porecla sunt un mijloc importanmt de caracterizare indirecta a personajului.Parintele Trandafir are un nume frumos,un nume de floare care sugereaza frumusetea si nobletea sufletului sau.Prin spinii sai,trandafirul poate evindetia faptul ca preotul ii cam inteapa pe sateni cu vorba,spunandu-le adevarul in fata.Cand este mutat in Saraceni,primeste porecla ‘’Popa Tanda’’ care vine de la verbul ‘’a tandali’’ si se refera la incercarile sale zadarnice de a convinge enorisii sa se apuce de munca.
In expozitiune personajul este caracterizat direct de catre autor care ii descrie o serie de trasaturi fizice si morale.Tanarul preot are vocea frumoasa asa cum ii cere profesia,a invatat mult,vorbeste drept si cumpanit’’ ca si cand ar citi din carte’’,este om bun,indemanatic si harnic, ‘’aduna,strange si culege ca sa aiba pentru sine si pentru altii’’ .
Toate aceste calitati ale preotului sunt umbrite de un defect sau un cusur :este cam greu la vorba,cam aspru la judecata si spune oamenilor adevar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org