Referat - Caracterizare - Praslea cel Voinic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
439
Etichete
caracterizare, praslea, cel, voinic
Descarcari
296
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Caracterizarea personajului Praslea din basmul " Praslea
cel voinic si merele de aur"
de PETRE ISPIRESCU


Basmul este o naratiune populara in proza, de mare intindere si cu multe personaje.Acestea au cel mai adesea forte supranaturale,unele reprezentand binele si altele raul.Finalul basmului aduce victoria binelui asupra raului intotdeauna.
Praslea este personajul principal al basmului, basm in care este surprins procesul de nastere si de formare a unei personalitati.Eroul este implicat intr-un proces de initiere, el aparand in ipoteza fiului care nu colinda lumea in cautarea unor fapte vitejesti,adevaratul scop fiind maturizarea.
Inca din titlul basmului, indirect, prin nume este precizat statutul personajului in basm:Praslea,fiul cel mai mic,dornic de aventura.Adjectivul "voinic"care insoteste numele personajului traseaza o trasatura dominanta a caracterului personajului principal al basmului: vitejia,puterea,insusiri necesare in lupta de restabilire a adevarului si de infruntare si eliminare a raului.
Praslea este cel de-al treilea fiu al imparatului.Numarul trei apare frecvent in basme avand o valoare simbolica.Este numarul desavarsirii,al totalitaii,Praslea fiind singurul capabil sa prinda hotul merelor de aur din gradina tatalui,acesta contrar ipostazei lui de mezin.
Fiul cel mai mic este caracterizat direct de tatal lui,la inceput ca fiind "un nesocotit",un nechibzuit datorita lipsei lui de experienta,"un mucos" prea tanar pentru a fi capabil de fapte pe care fratii ai mari, "atatia si atatia oameni voinici si deprinsi cu nevoile" nu le-au putut duce la bun sfarsit.
Tanarul da dovada de modestie,el vrea doar sa incerce, fara a promite reusita,este cuviincios,adresandu-se cu respect si cerand persmisiunea tatalui.Imparatul cede


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org