Referat - Caracterizarea comisului Ionita II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1032
Etichete
caracterizarea, comisului, ionita
Descarcari
364
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Caracterizarea comisului Ionita II

Comisul Ionita din Draganesti este personajul principal din povestire si în acelasi timp si narator si personaj al povestirii.
Naratorul îi face înca din expozitie un portret prin descriere folosind enumeratia si epitetul. Trasaturile fizice sunt evidentiate, în mod direct, iar trasaturile morale reies prin caracterizare indirecta din: faptele, vorbele, atitudinile, pozitia si în special, prin relatiile cu celelalte personaje.
Înfatisarea lui arata un om de vârsta mijlocie cu trasaturi aspre, un chip trist ce sugereaza ca a dus o viata grea.
Pozitia sociala de razes, hainele sale tipic taranesti, punga destul de grea de sub straiele de sac sugereaza ca este un taran înstarit.
Numele de Ionita Comisul arata în mod indirect ca eroul se trage dintr-o familie cu rang nobil din Moldova medievala.
Comportamentul notat minutios de catre narator este un mijloc de caracterizare indirecta.
Comportamentul evidentiaza dragostea de viata a razesului care asculta cu nostalgie cântecele lautarilor, închina oale de vin catre toti. Comportamentul evidentiaza si experienta de viata si cunoasterea traditiilor care îi permit sa se i-a la întrecere cu Mos Leonte.
Un amanunt curios din portretul fizic al eroului dovedeste un caracter puternic care nu se teme de nimic, desi are multi bani comisul are un cal slab, comparat de narator cu calul din poveste, înainte de a mânca din tipsia de jar.
Cuvintele eroului devin mijloace de caracterizare directa dovedind ca pe comis îl leaga o mare afectiune d calul sau pe care îl apreciaza simbolic, ca pe un exemplar rar. Razesul îi i-a apararea calului scotând în evidenta calitatile.
Comisul Ionita este un bun povestitor cu un har deosebit d a-i atrage pe ascultatori. El creeaza atmosfera de atunci prezentând asemanarea tulburatoare cu atmosfera de acum.
Povestirea pe care o spune comisul Ionita scoate în evidenta trasaturile sufletesti ale eroului,faptele sale devin mijloc de caracterizare indirecta.
Astfel, cu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org