Referat - Caracterizarea lui Maxentiu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
311
Etichete
caracterizarea, lui, maxentiu
Descarcari
180
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Concert din muzica de Bach
Caracterizarea lui Maxentiu




"Concert din muzica de Bach" cel mai bun roman al Hortensiei-Papadat-Bengescu, este tabloul unei societati in mers spre perfectia aristocratica, deocamdata numai in faza snobismului, ai carei exponenti tipici sunt printul Maxentiu si Elena.
Personajul isi joaca "rolurile" atât in exterior cât si in interior pe scena imaginara secretata de o fantezie exacerbata de boala. Din copilarie când i se cere sa fie intr-un anumit fel trecând prin etapa de print marioneta, executând mecanic toate pozele, gesturile si atitudinile cerute de "rangul sau", si pâna la starea de sot sanatos al Adei, dependent material al unei femei ce il cumparase cu bani grei, Maxentiu nu face altceva decât sa simuleze ceea ce altii traiesc cu adevarat. Retras din viata, prea bolnav pentru a mai poza in exterior, el se re-trage in imaginatie continuându-si sarabanda metamorfozelor delirante: toate au ca punct de pornire eroismul. Maxentiu se inchipuie asasinat de meschina sa sotie.
Pe masura ce boala i se agraveaza, ipostazele sale imaginare sunt din ce in ce mai serafice: este purificat (prin pierderea sângelui) si poate ajunge aman-tul mistic al Elenei careia ii transmite mesaje de iubire eterata, sa devina im-ponderabil ca un sfânt, comunicând cu ceilalti doar prin cuvinte sibilinice la trecerea in lumea de dincolo.
El incearca sa traiasca intr-o lume reala, sa simta ceva, sa fie un surogat de existenta. Conditia sa este in acelasi timp tragica si simbolica: Maxentiu nu a fost niciodata o fiinta umana ci o vedenie printre vedenii, o persoana fictiva mutându-se dintr-un rol sau altul, fara odihna si fara popasuri decât ipostazele sale imaginare. El devine simbolic pentru toate existentele lipsite de continut, pentru toti automistificatii care fug de adevarul vietii, cautându-l cu disperare in putinatatea fiintei lor.
Boala insasi este un "rol" pentru printul care-si descopera analizând-o, acuitati de percepte pe care le c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org