Referat - Caracterizarea lui Mihai

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
352
Etichete
caracterizarea, lui, mihai
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pasa Hassan
-caracterizarea lui Mihai-


“Pasa Hassan” este o poezie de inspiratie istorica. Tema este evocarea artistica a bataliei eroice de la Calugareni” si elogiul adus figurii lui Mihai Vitezul. Sursa de inspiratie o constituie opera lui Nicolae Balcescu “Romanii supt Mihai Voievod-Viteazul”.
Mihai Vitezaul este domnitorul Tarii Romanesti si conducatorul armatei, el se afla pretutindeni si in plina miscare. Trasaturile personajului se desprind direct, din perspectiva lui Hassan si indirect din atitudini si limbaj.
Observat de conducatorul turc, Mihai apare, inca de la inceputul poeziei, dominand campul de lupta, deschizand drum ostasilor sai,dovedindu-se bun organizator si strateg: “Pe voda-l zareste calare trecand/ Prin siruri cu fulceru-n mana”. Metafora “fulgerul” sugereaza iuteala si vitejia domnitorului roman.
In antiteza cu Hassan care sta departe de campul de lupta, Mihai, asemenea unei forte stihiale,se avanta “ca volbura toamnei”, “intr-n urdie ca lupu-ntre oi” si e “suflet de vant”. Comaparatile “ca volbura toamnei”, “ca lupu-ntre oi”, metafora “suflet de vant”, aglomerarea de verbe “se-ntoarce”, “pleaca”, “se-nvarte”, “intra”, “frange”, “vantura” transmit energia si curajul eroului.
Mihai are un deosebit simt al anticipatiei si isi da seama de intentile turcilor, de aceea “alege vro doi/Se intoarce si pleaca spre gloata”.
Domnitorul roman se comporta pe campul de lupta asemenea unui viteaz, dar imaginea lui se amplifica in mintea conducatorului turc, pana la dimensiuni apocaliptice: “Alearga navala nebuna/Imprastie singur pe cati ii aduna/ Cutremura campul taind de pe cai”.
Portretul lui Mihai apare reliefat printr-o gradatie a comparatilor cu elemente din natura. La inceput voievodul e “suflet de vant”, “volbura toamnei”, ca apoi sa devina “furtuna”, metafora prin care se reliefeaza un portret maret si inspaimantator in acelasi timp.
Antiteza dintre Mihai si Hassan se contureaza mai puternic, cand Mihai il invita la lupta in


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org