Referat - Caracterizarea lui Toma Alimos in antiteza cu boierul Manea

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
459
Etichete
caracterizarea, lui, toma, alimos, antiteza, boierul, manea
Descarcari
328
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracterizarea lui TOMA ALIMOS in antiteza cu boierul MANEA

Balada “Toma Alimos” se situeaza intre realizarile de exceptie ale cantecului epic romanesc prin vechimea sa. Este o balada haiduceasca al carei erou lupta impotriva asupritorilor interni.
Personajul principal al baladei este Toma Alimos. Trasaturile acestuia sunt prezentate fie direct de catre autorul anonim fie indirect ele conturandu-se din faptele si vorbele eroului. Totodata el este prezentat in antiteza cu celalalt personaj al baladei boierul Manea. Defapt cei doi protagonisti sunt figure exceptionale pentru anumite clase sociale.
Infatisarea lor fizica este determinate de cea morala.Daca Toma Alimos e :”Nalt la sfat / Mare la sfat / Si viteaz cum n-a mai stat”, Manea e :”Slutul si uratul / Grosul si-artagosul” care venea “cu parul lasat in vant / Cu maciuca de pamant”.
Toma Alimos e un fel de fat-frumos, viteaz si cu spirit justitiar, care traieste in mijlocul padurii, e intelept, prietenos si duios, dusmanul sau Manea avand in schimb toate defectele: slutul, artagosul, lasul.
Inca de la inceputul baladei, autorul anonim ii face eroului un portret fizic si moral: inalt, sfatos viteaz, acesta se ospateaza dar e trist fiindca e izolat de oameni.Monologul haiducului scoate in evidenta singuratatea eroului. El este un om generos, deschis, sociabil, inchinand murgului si armelor.El se adreseaza codrului falnic, prietenul sau credincios, ascunzator de poteri si care-l va umbri dupa moarte.
Odata cu instalarea intrigii apare si cel de-al doilea personaj boierul Manea stapanul mosiilor si domnul campiilor, bogatasul de prin partile acelui tinut. El e prezentat in antiteza cu haiducul Toma. Poetul anonim foloseste epitete duble :”slutul si uratu l/ grosul si-artagosul” pentru a evidentia trasaturile de character negative: rapacitatea dumnezeiasca, teama dde a nu-si pierde averile, Cei doi se deosebesc prin trasaturi fizice, prin origine si stare sociala.
Din dialogul lor scurt se vad doua moduri diferite d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org