Referat - Caracterizarea personajului Danila Prepeleac

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
935
Etichete
caracterizarea, personajului, danila, prepeleac
Descarcari
329
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Danila Prepeleac
De Ion Creanga

Caracterizarea personajului Danila Prepeleac


Danila prepeleac este personajul principal al basmului cu acelasi nume, scris de Ion Creanga.
Acest personaj este diferit fata de eroul din alte basme cu care am fost obisnuiti, datorita complexitatii sale. Pe parcursul basmului, el se afla in doua ipostaze, una in care intruchipeaza prostia, fiind tipul prostului sau pacalitului, iar apoi urmand sa devina simbolul istetimii omenesti.
Autorul il caracterizeaza direct spunand « iara cel mai mic era sarac… era lenes, nechitit la minte si nechibzuit la trebi ».Putem extrage calitatile si defectele sale si din vorbele personajelor cu care intra in contact cum ar fi fratele sau care ii spune « mare natarau mai esti ».Astfel, in prima parte a basmului, Danila apare ca un personaj lenes, prost, care nu pare a fi un erou.
Faptul ca schimburile intre diferite obiecte ii sunt dezavantajoase, in final alegandu-se cu nimic, evidentiaza prostia.In loc sa se intoarca acasa, el isi continua drumul cu speranta ca in final va reusi sa indrepte situatia,dar cum ghinionul il urmarea peste tot, ajunge sa faca mai mult rau decat bine.
Limbajul sau, un limbaj popular, presarat cu regionalisme, arata ca apartinea unei lumi simple.
In a doua parte a textului,caracterizarea indirecta se realizeaza prin faptele lui Danila dar si prin personajele cu care intra in opozitie. Caracterul eroului este acum in antiteza cu cel pe care il avea la inceput.Nu mai are rolul omului prost, ci din portiva, devine un simbol al istetimii omenesti.
Incercand sa repare una din pagubele pe care i le-a facut fratelui sau(distruganu-i carul, si omorandu-i boii), se hotaraste sa se intoarca acasa si sa ii ceara iapa ca sa fuga cu ea in lume. Insa pe drum da peste un helesteu, unde ciopleste o cruce si incearca sa ridice o manastire. Atunci apare un drac iesit din iaz, care ii spune ca locul acela apartine dracilor. Danila nu-l ia in seama,hot


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org