Referat - Caracterizarea unui personaj principal de roman

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
459
Etichete
caracterizarea, unui, personaj, principal, roman
Descarcari
321
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracterizarea unui personaj principal de roman



In romanul “Baltagul”, Sadoveanu contureaza o imagine impresionanta a unei lumi , lumea oierilor din zona de munte a Moldovei. Aceasta lume este una arhaica, in care datinile si traditiile coordoneaza viata, o lume care traieste in consonanta cu prefacerea cosmica , viata oamenilor desfasurandu-se in ritmul marilor ciclurilor naturale.
Exponenta a acestei lumi este Vitoria Lipan, romanul fiind o miscare sufleteasca a eroinei care , impresioneaza prin forta morala tenacitate si darzenie, prin simtul datoriei in numele adevarului si al dreptatii. Reprezentanta a comunitatii rurale a lumii oierilor, Vitoria prezinta trasaturile morale specifice lumii sale, dar si trasaturi ce o individualizeaza puternic.”Locuitorii acestia de sub brad sunt niste fapturi de mirare. Iuti si nestatornici ca apele, rabdatori in suferinte, placandu-le dragostea si datinile inca de la inceputul lumii,…ferindu-se de alte neamuri”, asa aprecieaza autorul colectivitatea din care se desprind individualizandu-se personajele romanului.
In centrul operei se afla Vitoria Lipan , personaj principal, personaj mitic si personaj-simbol pentru taranul roman; prezenta in ambele planuri ale actiunii, ea face legatura dintre acestea, antrenate in conflictul de baza , dar si in cele secundare.Ea este sotia lui Nechifor Lipan , oier din Magura Tarcaului, mama a doi copii :Minodora si Gheorghita , ramasa singura pentru ca sotul ei plecase sa cumpere oi.
Surprinzandu-si eroina in expozitiunea romanului, Sadoveanu creioneaza un sumar portret fizic, insistand asupra acelor detalii care sugereaza frumusetea fizica a femeii si trasaturile morale; apeleaza la descrierea portret, accentual cazand pe epitete”ochii ei capri , in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului”, “acei ochi aprigi si inca tineri ce cautau zari necunoscute”. Impresioneaza prin frumusetea si farmecul fizic, in ciuda celor 4


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org