Referat - Caracterizarea unui personaj principal

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
646
Etichete
caracterizarea, unui, personaj, principal
Descarcari
238
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracterizarea unui personaj principal

Ca dramaturg, I. L. Caragiale nu se remarca numai prin arta compozitiei, a structurii conflictelor, ci si prin talentul exceptional în care priveste realezarea personajelor, creând adevarate tipuri umane.
Universul comediei „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale este populat de numeroase personaje. La anceput, autorul prezinta lista personajelor, punând-le în ordinea importantei în actiunea si mentionând în dreptul fiecaruia functie pe care o detine(identitatea).
Stefan Tipatescu apare primul pe lista, de unde rezulta ca are un rol important în prezentarea evenimentelor. El este prefectul judetului în care se desfasuara actiunea. Tânar, prezentabil, Stefan Tipatescu reprezinta tipul junelui prim, al aventurierului; din text, aflam ca este preitenul lui Zaharia Trahanache si, în acelas timp, amantul lui Zoe, sotia acestuia.
În caracterizarea acestui personaj, autorul apeleaza la diferite mijloace de caracterizare. Astfel, însusirile sale sunt prezentate indirect prin actiunea, compor- tamentul, prin felul sau de a vorbi(limba), si direct ca catre personaje sau de catre autor (prin indicatiile scenei).
Tipatescu este unul dintre stâlpii puterii localem, comportându-se ca un personaj tipic pentru cei cuu functie administrativa: conduce judetul ca pe propria mosie, în interes strict presonal. Functia de prefect îi da putere, bani si confort. Aceasta postura a sa de a dispune de tot dupa bunul sau plac este foarte bine caracterizata de Pristanda: „mosia mosia, functia functia, coana Joitica coana Joitica”, opinie care pune în evidenta si imoralitatea personajului, deoarece înseala prietenului sau, Zaharia Trahanache.
Folosindu-se de functia sa, Tipatescu face abuz de putere: cenzureaza corespondanta, telegrafului functioneaza dupa cum vrea el, îi ordona lui Pristanda sa-l aresteze fara motiv pe Catavencu. Tânarul prefect este fatarnic, deoarece stie sa-l faca devotat pe Pristanda, carui


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org