Referat - Cartea nuntii de George Calinescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1183
Etichete
cartea, nuntii, george, calinescu
Descarcari
367
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cartea Nuntii
George Calinescu




Romanul a aparut in 1933 si este întâiul roman al autorului. George Calinescu definea acest roman ’’un exercitiu narator minor’’.
Tot autorul considera ca romanul ”Cartea Nuntii” este un roman liric grec asemanator cu ”Daphinis si Chloe” de Langos. Actiunea romanului se petrece in 1930 si începe prin întoarcerea de la Paris a tânarului Jim. Prezinta societatea româna din prima jumatate a secolului al XX-lea. Este roman de factura balzaciana, prin prezentarea unor tipologii. Astfel romanul reprezinta galaxie de persoana si de „tantii” care reprezinta o lume sterila, stereotipa. Matusile traiesc „casa cu molii” unde predomina igrasia si mucigaiul. Când un personaj vrea sa se desprinda de aceasta lume încremenita, vestea face senzatie.
Profesorul Silvestru Capitanescu recunoscându-si esecul se sinucide. Romanul prezinta în antiteza cele doua lumi: lumea reprezentata de matusile tânarului Jim si lumea tinerilor Jim, Vera, Dora, Boby. Lola care simbolizeaza exuberanta vietii. Casatoria dintre Jim si Vera simbolizeaza triumful vietii.
Criticul George Calinescu codirector la „Viata Româneasca” si a publicat specificul national, dar asta nu inseamna ca George Calinescu adera la traditionalism. El reproseaza modernismului ca a trecut prea repede peste niste etape. Romanul „Cartea Nuntii” este un roman de factura balzaciana prin descrieri de interioare.
A aparut in 1933 si va prefigura in toate celelalte romane. In Cartea Nuntii sunt valorificate o multitudine de termeni ,tema avaritiei, a familiei,a zminterii, a iubirii, a creatiei, a mondenitatii. Romanul „Cartea Nuntii” este un roman al evadarii, astfel Silvestru avertizeaza inca de la inceput pe Jim „ fereste-te de molii si de igrasie cat mai esti tanar, pentru mine este prea tarziu”. Matusile lui Jim au o ostilitate fata de lumea noua cu automobile si tramvai. Ele refuza orice


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org