Referat - Casatoria ca motiv literar

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
603
Etichete
casatoria, motiv, literar
Descarcari
329
Nota
0 / 10 - 0 voturi


prof. master IULIANA CLIMA

CASATORIA CA MOTIV LITERAR

Calin (file din poveste) de Mihai Eminescu, Mara de Ioan Slavici, Cartea nuntii de George Calinescu

Nunta poate reprezenta unirea contrariilor pe orice palier al universului: mireasa viorica si mirele flutur – regnuri diferite, fata de crai si Calin – o pamânteana si un zburator (Calin (file din poveste) de Mihai Eminescu), românca Persida si nemtul Natl (Mara de Ioan Slavici), Vera si Jim – doi tineri de vârste diferite (Cartea nuntii de George Calinescu).
Pentru fata de crai din Calin, iubirea este un sir de încercari la care este supusa de crai dupa ce acesta afla ca ea a fost sedusa si abandonata:
Bine-ti pare sa fii singur, crai batrân fara de minti,
Sa oftezi dup-a ta fata, cu ciubucul între dinti?
Sa te primbli si sa numeri scânduri albe în cerdac?
Mult bogat ai fost odata, mult ramas-ai tu sarac!
Alungata de acasa, se refugiaza într-o coliba din padure unde da nastere unui „pui de print”. Iubirea se transforma în altruism, când timp de sapte ani printesa îsi îngrijeste fiul în coliba din padure. Dupa sapte ani, Calin e dispus sa-si asume responsabilitatea povestii de dragoste. Ea îl iarta si Calin se integreaza, prin nunta, în ordinea umana.
Prima întâlnire între cei doi îndragostiti, Persida si Natl, ca si pentru fata si Calin (Numai ochiul e vorbaret, iara limba lor e muta) are loc pe cale vizuala: se zaresc prin fereastra sparta si resimt privirile unuia catre altul prin modificari fiziologice - lui Natl i se împaienjenesc ochii, simte ca ceva s-a rupt în sufletul lui: Îi era parca s-a rupt, s-a frânt, s-a surpat deodata ceva si o mare nenorocire a cazut pe capul lui. Persida, dupa ce îl vede cu ochii uimiti si cu rasuflarea taiata, se înroseste si simte cum inima îi este sagetata: Obrajii ei se umplura de sânge, si îi era parca o sagetase ceva prin inima. Iubirea-pasiune s-a declansat: când o vede iar la ferastra, pe Natl îl trec fiorii si îi face gesturi disperate Persidei ca sa închida


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org