Referat - CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2011
Etichete
cel, mai, iubit, dintre, pamanteni
Descarcari
705
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

CEL MAI IUBIT DINTRE PAMÂNTENI
Subiectul romanului
Romanul are forma unei largi confesiuni, fiind scris la persoana I, prin care personajul principal, Victor Petrini, iti reconstituie existenta, încercînd sa-i afle sensul acesteia. A cunoscut mai multe experiente erotice (Nineta, Caprioara, Matilda, Suzy) si, din diferite motive, a esuat în toate. A studiat filozofia si, tânar asistent, avea în fata o stralucita cariera universitara, ambitionând sa creeze o noua gnoza si compunând un eseu despre Era ticalosilor. S-a casatorit cu Matilda (creând incertitudine in prietenia sa cu Petrica Nicolau, caruia aceasta îi era sotie) si a avut cu ea o fetita, dar relatia conjugala se desfasoara sub semnul unei incompatibilitati între cei doi si se degradeaza foarte repede. În acelasi timp, datorita regimului comunist aflat la putere, datorita unor idei împotriva regimului este bagat la închisoare, apoi dus la canal si apoi într-o mina de plumb, unde întâlneste treptele cele mai de jos ale omenirii.Aici ucide, pentru a nu fi el ucis, un gardian care îl supuse unui regim extrem de dificil. Pus în libertate, e parasit de Matilda si lucreaza în serviciul de deratizare publica, prilej cu care cunoaste viata si mentalitatile mediilor sociale periferice. Ajuns în cele din urma contabil la „Oraca”, se îndragosteste de Suzy, însa nu dupa mult timp, în legitima aparare îl ucide pe fostul sot al lui Suzy, pe care îl arunca din cabina unui teleferic, si ajunge din nou la închisoare …
Temele posibile ale romanului
Marin Preda este unul dintre cei mai de valoare prozatori romini. Nu a scris foarte mult, opera sa numarind putin peste 10 volume formata din romane si nuvele, care abordeaza teme foarte variate: de la problematica satului pina la cadrulo urban, modern.
Cele mai cunoscute opere ale sale sunt: “Intilnirea din paminturi”, “La cimp”, “Colina”, “Morometii”, “Marele singuratic”, “Cel mai iubit dintre paminteni”. Acesta a fost numit de catre Eugen Simion ca fiind un “roman total”, deoarece in constructia sa imbina componente de: roman de dragoste, de moravuri, politic, etc. Tot Eugen Simion afirma ca acesta este “romanul unui destin care-si asuma o istorie, romanul unei istorii care traieste printr-un destin”. Reluind teme din romanele sale precedente (exceptind Morometii), Marin Preda compune un roman arborescent “fresca unei lumi si analiza unui esec in dragoste, cronica de familie si spovedanie a aunui invins” (Nicolae Manolescu).
Fiind o scriere atit de complexa romanului “Cel mai iubit dintre paminteni” i se pot atribui mai multe teme, in functie de perspectiva din care privim.
Una din teme ar putea fi atingerea fericirii prin iubire. Pe parcursul actiunii, personajul principal, Victor Petrini, intretine mai multe relatii amoroase cu diferite persoane, autorul punind foarte mult accent pe acestea. Toate idilele sale au loc in momente diferite ale vietii sale si in copnjuncturi socio-politice foarte variate.
In adolescenta Victor o are ca iubita pe Nineta. Ea isi are un loc aparte in sufletul sau fiind prim femeie care l-a ranit. Experienta care a trait-o alaturi de Caprioara ne arata o latura realista a lui Petrini profesorul, insa si sentimentala. Cea mai lunga relatie a sa a fost aceea cu Matilda, fiind si cea mai tumultoasa. Insa ca si in cazul Ninetei, Victor este parasit si pe deasupra femeia ii ia si fetita. Ultima idila este cea cu Suzi care i-a determinat destinul. Dragostea sa pentru ea l-a impins pina intr-acolo incit l-a omorit pe sotul acesteia, din cauza ajungind in inchisoare.
Un alt punct de vedere din care poate fi privit “Cel mai iubit dintre paminteni” este acela al romanului politic, deoarece prezinta situatia societatii socialiste vazuta din ochii unui intelectual. Se face o critica dura asupra dictaturii din acele timpuri, sustinindu-se ideea ca un stat bazat pe furt, minciuna si teroare nu poate exista mult timp si pina la urma se conduce la propria-i autodistrugere. Insa acest lucru se intimpla cu costul a multor vieti omenesti si a multor destine. Intilnim multe exemple ale abuzului puterii in acele vremuri: prima incarcerare a lui Petrini (survenita in intelegerea greista sau voit gresita a cuvintelor “astept ordonantele dumneavoastra”), functia importanta a lui Amacalitului deoarece sprijinea partidul de guvernamint, demiterea lui Lucian Blaga din functia de profesor deoarece nu s-a lasat condus de catre putere, etc.
Romanul poate fi privit si drept unul intelectual. In centrul actiunii se alfa Victor Petrini, absolvent al Facultatii de Filosofie. In ciuda calitatilor sale intelectuale extraordinare el este asuprit de catre societate, de catre conducatorii acesteia. Aceasta idee constituie si subiectul multor poezii: conditia omului de geniu neinteles in mediul in care traieste. Nici una din cele patru iubiri ale lui Victor nu l-a perceput pe acesta la adevaratul sau ni...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org