Referat - Ciocoii vechi si noi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
2042
Etichete
ciocoii, vechi, noi
Descarcari
345
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ciocoii vechi si noi
de Nicolae Filimon

Prin "Ciocoii vechi si noi sau Ce naste din pisica soarici mananca", cel dintai roman izbutit, Filimon devine, in literatura noastra, intemeiatorul acestui gen al prozei.
Romanul, publicat in volum in 1863, are un caracter realist dominant, si constituie un pas important spre iesirea din sfera imitatiei.
Nicolae Filimon isi propune sa contureze artistic o anumita categorie sociala, caracteristica secolului al XIX-lea, tipul ciocoiului, definit in "Dedicatie" si "Prolog".
Romanul are o constructie stransa, geometrica, fiind alcatuit dintr-o "Dedicatie" si un "Prolog" ce preced cele 32 de capitole cu titluri sugestive, iar in final un "Epilog".
Scriitorul isi propusese ca romanul sau sa aiba doua parti in care, potrivit titlului, sa prezinte pe ciocoii vechi ("cu anteriu si cu calimari la brau"), din timpurile fanariote, si pe ciocoii noi ("cu frac si cu manusi albe") din zilele sale. Prima parte a romanului (pe care a reusit sa o realizeze) surprinde procesul parvenirii, intr-o opera in care realitatile social-politice apar cu exactitate prezentate.
Autorul utilizeaza metoda specific romantica, aducand in fata cititorului doua grupe de personaje, intr-o simetrie perfecta. Astfel, din grupa personajelor negative fac parte: Dinu Paturica, Chera Duduca, Andronache Tuzluc, Domnul Caragea, Chir Costea Chiorul, carora lecorespund, la celalalt pol: Gheorghe, Banul C., Maria si domnul Grigore Ghica.
Urmarind procesul social al parvenirii, scriitorul isi indreapta atentia spre personajele negative in primul rand. Asa se explica de ce in roman li se dedica fiecaruia cate un capitol (Dinu Paturica, Postelnicul Andronache Tuzluc, Chera Duduca, Chir Costea Chiorul). Daca in prezentarea acestor personaje scriitorul dovedeste un ascutit spirit de observatie, sesizand fiecare gest, cuvant, atitudine si intervenind cu parerile sale, personajel pozitive nu sunt viabile, in primul rand pentru ca nu sunt verosimile. Ele au fost concepute de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org