Referat - Comedia - descriere

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
340
Etichete
comedia, descriere
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comedia

Comedia este o opera dramatica al carei subiect si deznodamânt provoaca râsul si care poate ridiculiza relatii sociale si etice, tipuri umane sau poate lua nastere din succesiunea unor intamplari neasteptate si hazlii.
Inceputurile acestei specii dramatice se afla chiar la nasterea teatrului, in serbarile dionisiace din Grecia. Unul dintre personajele ce interpretau vietile zeilor avea rolul lui Silen, zeul vinului. Actorul trebuia sa para cât mai impunator posibil, având in vedere statutul sau de zeu, dar in acelasi timp si sa manifeste efectele consumului baturii a carei protector era. Rezultatul interpretarii nu era intotdeauna cel mai sobru, starnind destul de des râsetele multimii. Astfel a aparut comedia, ca specie dramatica. Specia continua sa evolueze si sa se diversifice, capatând si un rol educator, spectatorii putându-si identifica diferite probleme de caracter cu cele ale personajelor criticate pe scena.
Comedia face parte, alaturi de tragedie, din speciile dramatice cu un scop bine definit, sa stârneasca râsetele spectatorilor. Pentru a obtine acest efect, autorii de comedie au incercat sa stabileasca ce anume provoaca râsul. Dezbaterile pe aceasta tema ramân in mare parte neincheiate, dar in termeni generali s-a ajuns la câteva concluzii. In acest domeniu s-au stabilit doua nivele : viata curenta, in care omul este concentrat si pe problemele sale ce il impiedica sa se distreze si sa se destinda, si starea de euforie, mult mai rar atinsa, in care toate grijile se estompeaza puternic, mentalul este liber sa se destinda, si in care mare parte din regulile psihologice nu mai sunt valabile. In primul caz, râsul poate fi stârnit prin doua metode principale, ce sunt aproape intotdeauna combinate intre ele.
Prima, ce presupune prezentarea unei inconcordante, unei discrepante intre aspectul aparent si cel profund, permitându-i totusi spectatorului sa ajunga cu intelectul pâna la cel profund. Aici intervine si talentul autorului, ce poate sa-si ad


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org