Referat - Comedia satirica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
389
Etichete
comedia, satirica
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ion luca caragiale - O scrisoare pierduta


Este o comedie satirica care a fost publicata în 1885.
Actiunea piesei este plasata într-un orasel de munte, capitala de judet, dar prezenta în scena a lui Dandanache trimis de la centru si numit candidat în alegeri, tot prin santaj ca si Catavencu, extinde politica asupra întregului sistem a vietii politice din tara.
Subiectul : într-nu orasel de munte doua grupari a partidului liberal, guvernamentalii si cei din opozitie, sunt în toiul alegerilor pentru parlamentul chemat sa revizuiasca constitutia. Candi- datul celor de la guvernare este reprezentat de avocatul Farfuridi, iar opozitia este reprezentata de Catavencu, directorul ziarului . Catavencu îi santajaza pe adversari cu publicarea unei scrisori de amor a lui Zoe Trahanache, primita de la Stefan Tipatescu prefectul judetului prieten a sotului acesteia, Zaharia Trahanache. Scrisoarea fusese gasita de cetateanul tur- mentat de la care este furata de Catavencu. Acesta ameninta ca va publica scrisoarea în ziarul sau daca adversarii lui nu se retrag din alegeri. Catavencu nu accepta ceea ce îi propune Tipatescu: o mosie, postul de avocat al statului. La insistentele lui Zoe, Tipatescu accepta sa-l sprijine pe Cata- vencu în alegeri.
De la centru este trimis un alt candidat, Agamita Dandanache, numit tot în urma unui santaj ca va publica o scrisoare de amor.
Punctul culminant al coflictului este atins în actul al -III- lea în sedinta pentru fixarea candidatului. Dupa discursurile lui Farfuridii si Catavencu, este anuntat numele noului candidat A. Dandanache. Ca urmare Catavencu încearca sa dezvaluie ca are scrisoarea compromitatoare, dar politaiul orasului declansaza o încaierare si politicienii se vor lua la bataie. Catavencu îsi pierde palaria în care avea scrisoarea. Palaria va fi gasita de cetatenul turmentat care probând palaria gaseste în captuseala acesteia scrisoarea de amor pe care o duce “adrisantului”. Între timp Catavencu este prins de Zaharia Trahanache si c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org