Referat - Compunere de argumentare II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
664
Etichete
compunere, argumentare
Descarcari
363
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Compunere de argumentare II

Ion Luca Caragiale este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care a nemuritoarele si arhicunoscutele « Momente si schite », a creat numeroase nuvele fantastice si psihologice : In vreme de razboi, O faclie de Paste, Kir Ianulea ; si a adus literatura romaneasca pe culmi neintalnite pana la el prin capodopere ca :O noapte furtunoasa, D’ale carnavalului , O scrisoare pierduta, Conul Leonida fata cu reactiunea, sau Napasta.
Opera literara O scrisoare pierduta s-a jucat in premira pe scena Teatrului National din Bucuresti pe 13 noiembrie 1884.
Comedia este o specie a genului dramatic ce este destinata a fi jucata pe scenasi care provoaca rasul pin surprinderea moravurilor a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate.
« O scrisiare pierduta » este o opera dramatica deoarece autorul isi exprima in mod indirect ideile, gandurile si sentimentele, prezenta lui fiind surprinsa doar in indicatiile scenice.Opera este scrisa pentru a fi reprezentata pe scena , fiind structurata in acte si scene, principalul mod de expunere fiin dialogul, alcatuit dintr-o succesiune de replici a personajelor.Prin dialog personajele comunica si participa la actiune structurata pe momentele subiectului, cu un conflict dramatic puternic.
Aceasta opera este o comedie realista de moravuri politice, ilustrand dorinta de parvenire a burgheziei in timpul campaniei pentru alegerea deputatilor.
Actiunea comediei se desfasoara la sfarsitul secolului al XIX-lea, in capitala unui judet de munte.Ea are patru acte, cuprinzand cate noua, paisprezece, sapte si paisprezece scene, structurate dupa momentele subiectului.
Expozitiunea operei il prezinta pe Pristanda, politistul orasului, si pe Stefan Tipatescu, prefectul judetului, citind un articol din ziarul « Racnetul Carpatilor », in care este acuzat guvernul ca a lasat judetul in « ghiarele unui bampir ».Actiunea piesei este localizata chiar la inceputul piesei de catre autor : « in capitala unui judet de munte


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org