Referat - Constructie epica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
361
Etichete
constructie, epica
Descarcari
206
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Constructie epica

Constructie epica în proza de mare întindere, cu o actiune complexa la care participa un numar mare de personaje, cupuse unor conflicte puternice, romanul îsi gaseste exprimarea plenara odata cu realismul. Creator al romanului realist modern în literatura româna, Liviu Rebreanu se dezice de realismul care „copia sincer, fidel si fotografic” lumea si cere ca romanul sa se îndrepte spre un realism al esentelor.
Considerat „cea mai puternica creatie obiectiva a literaturii române” (Eugen Lovinesc), romanul „Ion” este primul roman publicat al lui Liviu Rebreanu. El deschide seria marilor romane din literatura româna interbelica. Romanul, de inspiratie rurala, prezinta lupta unui taran sarac pentru a obtine pamânt si consecintele actelor sale, în conditiile satului românesc din Ardeal, la începutul secolului al XX-lea.
Actiunea romanului se desfasoara pe mai multe planuri narative, având personaje numeroase. Specia literara privilegiaza personajul, a carui evolutie în plan psihologic constituie obiectul romanului. De aceea, el este construit dintr-un ansamblu de trasaturi redate în mod direct (portret, biografie, stare civila, statut social) si indirect (fapte, gesturi, atitudini, limbaj, raporturi cu alte personaje). Naratorul obiectiv si omniscient îsi lasa personajele sa-si dezvaluie trasaturile în momente de încordare, consemnându-le atitudinile.
Ion este personajul titular si central din roman, dominând întreaga lume care se desfasoara în legatura cu el. Celelalte personaje principale (Ana, Baciu, Florica, George) graviteaza în jurul sau, punându-i în lumina trasaturile, nazuintele.
Ion al Glanetasului se situeaza la intersectia mai multor tipologii realiste. Din punctul de vedere al categoriei sociale, el este tipul taranului a carui patima pentru pamânt izvoraste din convingerea ca acesta îi sustine demnitatea si valoarea în comunitate. Din punctul de vedere al categoriei morale, Ion este tipul arivistului


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org