Referat - Copilaria lui Ion Luca Caragiale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
463
Etichete
copilaria, lui, ion, luca, caragiale
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi












Copilaria lui Ion Luca Caragiale

La 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale, lânga Ploiesti, se nastea cel care avea sa devina marele cronicar satiric al epocii sale.Pe mama lui, o chema Ecaterina Caraboa, pe tatal sau Luca Caragiale,iar pe sora lui, Elena.
Micul Ion Luca a zburdat pâna a fost dat la scoala, prin poienile padurii manastiresti, din apropierea casei.

Anii de scoala

În 1859, Caragiale merge la scoala.Primele învataturi le primeste de la preotul Marinache, parohul bisericii Sfântul Gheorghe din Ploiesti.Ion urmeaza cursul primar (clasele a II-a pâna la a V-a) la Scoala domneasca nr.1 din orasul sau natal. Fara prea multa bataie de cap si râvna dupa distinctii, dar prevazut cu putere de asimilare si memorie, Ion Luca reuseste al treilea, premiant cu coronita, primind ca premiu, carti.
Scriitorul îsi va aminti cu recunostinta de învatatorul sau din clasa a III-a, Bazil Dragosescu.
Mai târziu, se produce un eveniment covârsitor, care a ramas adânc sapat în inima lui Ion, si anume, vizita domnitorului Cuza la Ploiesti, cand acesta din urma a intrat în clasa lui Bazil.
1864-1867 Ion frecventeaza gimnaziul Sf.Petru si Pavel din Ploiesti.
În 1868, Luca, instalat cu mama lui la Bucuresti, probabil în casa lui costache Caragiali, nepotul devine elev al clasei de declamatie si mimica a acestuia, la Conservator.În toamna anului 1868 îl cunoaste pe Mihai Eminescu, pe atunci sufler în trupa lui Mihail Pascaly.Poetul, în vârsta de 16 ani, i-a facut o impresie puternica.Dupa multi ani îsi va aminti cu emotie de acest început al prieteniei lor.

Începutul anilor lui publicistice si literare

1876-1877, Luca este corector la ziarul liberal “Unirea democratica”.Din august pâna în septembrie, împreuna cu Frédric Damé, scoate ziarul “Natiunea româna”.În 1877


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org