Referat - Copiute romana

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
copiute, romana
Descarcari
278
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Glosa(M.Eminescu)
Glossa = poezie cu forma fixa in care versurile primei strofe, considerata strofa cadru se reiau la sf. Sau la incep strofelor inferioare iar ultima strofa este defapt inversul primei.
Sursele de inspiratie ale Glossei Eminesciene sunt reprez de vechile scrieri filozofice indiene(vedele), Filosofia lui Shopenhauer, filosofia eleatilor, , cugetarile filosofului si omului politic suedez Oxenstierna precum si propria experienta de viata si filosofia creatorului/autorului. Glossa este o scriere filosofica gnomica incercand sa explice anumite principii de viata precum si concepte pe care poetul si le insuseste din operele filosofice amintite. Unul din aceste concepte se refera la cond omului de geniu care potrivit filosofiei Shop.. trebuie sa se detaseze sa nu se implici in nici un fel in faptele de viata ale oamenilor multumindu-se doar sa le observe.
_ataraxia stoica = concept filosofic care promoveaza ideea neparticiparii/detrasare pt a nu mai suferi
_omul de genui = este singur capabil sa-si pastreze obiectivitatea ?in timp a oamenilor obisnuitim, sunt subiect si nu se poate detasa, nu ii este specif dorinta de acum iar om ? comunica ? dorinta ? de a trai, vointa.

Oda(in metru antic)
Dedicata iubirii cu exceptia strofei I care apartine variantei dedicate lui Napoleon. In ac strofa apare motivul romantic al omului geniu insing ridic. Odrii care steaua sing. Dar si incapability sa inteleaga ca si el, asemenea celorlalti oameni este muritor. Scrisa intr-o metrica asemanat poemelor safrice apartinant poetei Saphro exceptand strofa I, Oda are ca tema iubirea. In prima strofa este pusa in disc conditia umana in raport cu timpul. Prelucreaza atat motive romantice cat si legende mitologice(ceea ce confera textului o nuanta deosebita ca si cum s-ar adresa cunoscatorilor)
=Strofa I=
face part din prima varianta a odei dedic lui Napoleon si contin elemen romantice precum steaua singurat, imag omului de geniu solitar, izolat si incapabil de a percepe moartea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org