Referat - Creatii ale poetului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
310
Etichete
creatii, ale, poetului
Descarcari
207
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Creatii ale poetului

Despre poet:
Mihai Eminescu a fost si este cel mai mare poet si scriitor roman, “ultimul mare poet romantic”, ce a realizat o opera monumentala a traditiilor populare si culte nationale, “depasindu-le prin geniul si munca sa”.
Creatii ale poetului:
De-a lungul vietii Mihai Eminescu a scris poezii filozofice “Luceafarul”, “Scrisoarea I”; poezii de inspiratie folclorica sau mitologica precum “Revedere”; poezii ce au ca tema natura “Dorinta”, “Sara pe deal”, “Lacul”, sau tema iubirii “Floare albastra”.
Incadrarea poeziei:
Poezia “Glossa” a aparut in volumul de “Poezii”-editia I de Titu Maiorescu si dateaza din vremea in care Mihai Eminescu era student la Berlin si numara 9 strofe in loc de 10, ca in textul final
Definitie:
“Glossa” este o poezie gnomica, ceea ce inseamna ca este o poezie care contine maxime, sentinte, sfaturi morale.
Poezia “Glossa” apartine speciei literare de glossa si este o poezie cu foma fixa in care prima strofa contine tema poeziei, iar fiecare dintre strofele urmatoare comenteaza suucesiv cate un vers din strofa nucleu, in final fiind reluat ca o concluzie, si ultima strofa reia versurile strofei nucleu in ordine inverse.
Surse filozofice:
Mihai Eminescu a avut ca surse de inspiratie filozofia stoica, reprezentata de Seneca si Aurelius, din filozofis hindusa, in care exista motivu “lumea ca teatrul”, si din vechile scrieri romanesti, intre care “Invatamintele lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, poemul “Viata lumii”, “Psaltirea pre versuri tocmita” a lui Dosoftei si scrierile lui Dimitrie Cantemir de unde a preluat motivul “fortuna labilis” (soarta schimbatoare).
Tema:
Tema poeziei este un cod etic al omului superior, care ofera invataminte oamenilor, pe baza conoasterii si experientei sale filozofice, adica este conditia omului in raport cu timpul.
Titlul:
Titlul poeziei eminesciei este luat din limba franceza unde cuvatul se scrie cu un singur “s” si inseamna procedeul de a explica un cuvant pe marginea unui te


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org