Referat - Cu ajutorul basmului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
358
Etichete
ajutorul, basmului
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cu ajutorul basmului
Cu ajutorul basmului, generatii intregi de oameni simpli au trecut peste grijile zilnice, refugiindu-se intr-o lume pe care si-o doreau si in realitate si in care intotdeauna binerele invinge raul. Aceasta este de-altfel, alaturi de ideea de fantastic,cea mai importanta trasatura a basmului,constituindu-se in tema acestuia.
Basmul popular este reflectarea felului de a gandi si a simti a poporului roman relatand intamplari fabuloase care devin simboluri ale vietii sociale si ale caracterelor omenesti.
Ca specie literara, basmul este opera epica in proza de intindere medie, in care personajele au puteri supranaturale si in care intotdeauna binele invinge raul. Actiunea se incheaga in jurul personajului principal, reprezentant al binelui, si este plasata in mit atat din punct de vedere spatial cat si temporal. Astfel, formula initiala sugereaza cu ajutorul adverbului « odata » ideea de atemporalitate, de trecut indepartat, iar spatiul vast (noua mari si noua tari) si fantastic( unde se bat muntii in capete) fixeaza doua dintre coordonatele fantasticului in aceasta specie literara.
Lumea basmului este una dintre cele mai complexe, datorita imbinarii dintre fantastic si real. De altfel, fantasticul in sine nu exista decat prin raportare la realitate, reprezentand de fapt incalcarea legilor lumii reale.
In lucrarea « Folclor literar romanesc » se afirma ca in basm fantasticul este strans legat de personajul principal, de erou. Autorii arata ca « elementele pur fantastice » nu apar izolat, ci « se leaga intotdeauna de eroi si eroii descind din lumea real posibila ».
Personajul basmelor culte este in primul rand lipsit de orice insusiri fantastice, dar si de perfectiunea morala a personajului din basmul popular, fiind un om obisnuit, cu calitati si defecte.
Cu toate acestea, elementul fantastic se concentreaza in jurul sau, caci toate personajele fantastice actioneaza fie alaturi, fie impotriva acestuia. Astfel stau lucruri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org