Referat - Cuvant de Tudor Arghezi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
383
Etichete
cuvant, tudor, arghezi
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cuvant
de Tudor Arghezi
-comentariu-

,,Cuvant”- adresat cititorului, poate constitui o punte intre sctiitor si cititor pentru a face sa vibreze la fel, in acelasi ton, doua fiinte, cu aceeasi rezonanta. Cuvintele au o putere magica.
Insirate una langa alta, ele pot creea valori artistice, opere de pret, pentru mintea si inima cititorului. Cuvantul Arghezian, asezat la inceputul volumului ,,Carticica de seara”, publicat in 1935, poate fi considerat ca o prefata politica, ca o confesiune in legatura cu intentiile poetului in volumul amintit. Doreste sa se deulantuie oameniilor, sa le daruiasca: ,,o carte mica, o carticica”, in care sa incapa tot universul. 59419hpj87ooy8x
Pune in discutie relatia
scriitor-carte-cititor, transformand in miracol lumea, cu tot ce o definese. Poate evidentia armoniile de clori si toate sunetele lumii.
Fiecare cuvant din poezia studiata contribuie la stabilirea temei, intentia autoruli fiind si definirea creatiei artistice, a operei literare.
Procedeele folosite pentru areflecta esenta cuvantului, ca instrument pentru a alcatui opere literare, sunt felurite. Semnificativ la T. Arghezi e faptul ca el se apleaca la detaliile din care-si trage originea lumea inconjuratoare. Le mareste, le da dimensiuni noi, ca apoi sa faureasca reprezentari, imagini de o deosebita valoare artistica. Viata marunta, miniaturala primeste sensuri noi, capabile de a transmite mesaje artistice.
Poetul se adreseaza direct cititorului, folosind vocativul: ,,Vrui cititorule sa-ti fac un dar”. Recurge la cele mai potrivite cuvinte cu care sa poata construi, sa poata exprima sentimente si idei purtatoare de intelepciuni, sa aiba bogatie de sensuri.
Din lumea micilor vietuitoare a ales cele ce i se potrivesc mai bine:
,,Din slove am ales micile
Si din intelesuri furnicile”
Astfel, metafora ,,intelesuri-furnicile” raportat la ,,slove-micile” e expresia stradaniei autorului de a comunica ganduri, sentimente cititorului, insufletind natura inconjuratoare. Pentru Arghezi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org