Referat - Descrierea Moldovei-monografie descriptiva

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
504
Etichete
descrierea, moldoveimonografie, descriptiva
Descarcari
384
Nota
0 / 10 - 0 voturi


DESCRIEREA MOLDOVEI – MONOGRAFIE DESCRIPTIVA

1. INTRODUCERE

Dintre toate scrierile lui Dimitrie Cantemir, aceea care ramâne valabila pentru informatia stiintifica a cercetatorilor de azi si nu numai ca un jalon al istoriei culturii, în vremea în care a fost scrisa, este Descrierea Moldovei. Ea formeaza începutul celei de a treia perioade a activitatii de scriitor a autorului, perioada sederii în Rusia, pe care o putem numi perioada stiintifica a operei sale.
Descrierea Moldovei, scrisa în întregime în Rusia, este cartea destinata sa faca cunoscuta si stiuta Moldova lumii învatate din Europa. Lucrarea este alcatuita pentru informarea geografica, pentru descrierea vietii poporului, a organizatiei de stat, a starii economice a Moldovei, pe un plan larg si bine organizat din punct de vedere stiintific. Putem afirma ca Descrierea Moldovei este cea dintâi scriere stiintifica a unui român.

2. IZVOARE SI MODELE

Ca izvoare, modele si îndemnuri pentru scrierea acestei carti, autorul se sprijina în primul rând pe scoala cronicarilor moldoveni si munteni, care se ridicase peste treapta analisticii si ajunsese la o conceptie clara despre originile neamului românesc si despre istoria tarilor române. De asemenea modelele sale de inspiratie, ideile sale stiintifice si metoda lui trebuie cautate în literatura stiintifica a vremii, nu numai la cronicarii români, Cantemir fiind un om de cultura europeana. Astfel, el are ca model profesorii de la Scoala Patriarhiei din Constantinopol, geografi-istorici din Grecia, Polonia si Rusia si, mai ales, savanti germani stabiliti în Rusia, prin intermediul carora intra în contact cu Academia din Berlin, al carei membru devine si la al carei îndemn scrie aceasta lucrare. Un alt izvor important pentru realizarea acestei carti au fost cunostintele proprii si cele ale moldovenilor care-l însoteau în Rusia. Cantemir a avut la îndemâna multe carti din bibliotecile din Rusia, pe care nu le-ar fi putut av


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org