Referat - Descrieri arhitecturale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
354
Etichete
descrieri, arhitecturale
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Descrieri arhitecturale


In 1932 George Calinescu sustinea ideea aparitiei – in literatura romana - a unui roman de atmosfera moderna, desi respingea teoria sincronizarii obligatorii a literaturii cu filozofia si psihologia epocii, argumentand ca literatura trebuie sa fie in legatura directa cu „ sufletul uman ”. Prin romanele lui, George Calinescu depaseste realismul clasic, creeaza caractere dominate de o singura trasatura definitorie, realizand tipologii (avarul, arivistul), modernizeaza tehnica narativa, foloseste detaliul in descrieri arhitecturale si in analiza personajelor, inscriindu-se astfel in realismul secolului al XIX-lea, cu trimitere certa catre creatia lui Balzac.
Elemente si tehnici moderne. Influente balzaciene.
A). Balzacianismul este prezent in „Enigma Otiliei” prin tema romanului, care ilustreaza viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea, societate degradata sub puterea mistificatoare a banului, intreaga actiune a romanului construindu-se in jurul averii lui mos Costache Giurgiuveanu, care concentreaza faptele si reactiile tuturor celorlalte personaje, interesate mai mult sau mai putin de mostenire. De altfel, Balzac a concentrat ideea ca banii, averea au putere distrugatoare asupra eticii unei societati, afirmand: „Zeul la care se inchina toti este banul”.

B). Ideea paternitatii este nucleul epic al romanului, fapt confirmat de Calinescu insusi, care-si intitulase initial romanul „Parinti Otiliei”. Ideea paternitati este, de asemenea, de influenta balzaciana, preluata probabil din romanul „Mos Goriot”, in care degradarea relatiilor din cadrul unei familii duce, fara putina tagada, la degradarea intregii societati. Balzac exprima aceasta idee prin replica lui Goriot, aflat pe patul de moarte: „Patria o sa piara daca tatii sunt calcati in picioare. Societatea, lumea se bazeaza pe paternitate, totul se prabuseste daca nu0-si mai iubesc copiii parinti.”. Relatiile interfamiliare sunt degradate si in romanul lui C


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org