Referat - Despre Eminescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
356
Etichete
despre, eminescu
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Despre Eminescu

1. Personalitatea scriitorului
"Eminescu, scria Nicolae Iorga în 1909, se deosebeste de toti scriitorii vremii sale si prin aceea ca opera lui întreaga n-are nici cea mai slaba masura si supt nici un raport caracterul local, provincial, ci numai caracterul general românesc. E cel dintâi scriitor român care scrie catre toti românii într-un grai pe care românii de oriunde îl pot recunoaste ca al lor. Nascut în coltul de catre granita al Moldovei de Sus, crescut în Bucovina, apoi scolar într-un asezamânt ardelean, în sfârsit studiind la Viena între românii din toate partile, care supt îndemnul lui pun la cale înaintea mormântului din Putna a lui Stefan cel Mare cea dintâi serbare a sufletului, a traditiilor, a gloriei românesti, care sunt ale tuturor celor de sângele nostru si de limba noastra, înfratit apoi cu poporul prin strabaterea adânca a tainelor cântecului multimilor - Eminescu e întruparea literara a constiintei românesti, una si nedespartita."
(…) "Românul care s-a simtit acasa în toate straturile, tinuturile si ramurele neamului sau, a fost un om politic prin lumina gândului si puterea trainica a scrisului sau, prin simbolul de unitate cuprins în fiinta sa literara, în inspiratia si gândul sau. Întemeindu-se pe tot ceea ce simtim noi, el s-a ridicat într-un nebiruit avânt pe culmile culturii moderne. De aceea el e vrednic de pomenire oriunde se lupta cu întunericul adânc si cu vântul vrasmas o licarire din constiinta neamului."
În anul 1875, Vasile Gr. Pop, unul dintre cei dintâi istorici literari români, în cartea sa Conspect asupra literaturii române si literatilor ei de la început si pâna astazi în ordine cronologica, avea sa caracterizeze personalitatea lui Mihai Eminescu, cu o intuitie si rafinament intelectual deosebit: "Unul dintre cele mai frumoase talente si am putea zice cel mai impozant talent ivit pe scena noilor miscari a literaturii noastre este fara îndoiala Mihai Eminescu."
Valoarea lui Mihai Eminescu a fost remarcata în cond


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org