Referat - Din cele mai vechi timpuri - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
586
Etichete
din, cele, mai, vechi, timpuri, analiza
Descarcari
364
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Eseu
Joc si joaca în “Amintiri din copilarie”



Din cele mai vechi timpuri, omul a încercat sa gaseasca diferite modalitati de petrecere a timpului liber. El a inventat astfel JOCUL ca unica manifestare a dorintei de a se simti bine în orice împrejurare. Marii scriitori ai lumii nu au ramas indiferenti fata de joc ca forma de existenta umana . F. Rabelais, Victor Hugo, Mark Twain, Ch. Dickens, Romain Rolland sunt doar câteva exemple
Literatura româna a dat posteritatii câteva nume de seama care au evocat în operele lor universul mirific al copilariei: Ion Creanga, Ionel Teodoreanu, Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, Ovidiu Verdes.
Johan Huizinga considera ca “jocul nu poate însemna mai mult decât prilejul unei recunoasteri sau regasiri”. O astfel de definitie o putem da operei lui Creanga “Amintiri din copilarie”, carte unica si geniala, un “bildungsroman” în care scriitorul evoca formarea unei personalitati, procesul de maturizare a lui Nica. Scrise dupa aparitia povestilor si povestirilor, “Amintirile din copilarie” au fost publicate în anii 1881-1882 (primele trei parti) si în 1890 (ultima parte).
Reînviind cea mai fericita perioada din viata omului, COPILARIA, Creanga îl transforma pe Nica într-un reprezentant al copilului universal, iar copilaria lui într-o vârsta mitica, de aur, fiindca ea nu se reduce la o însiruire de întâmplari, ci ea este o stare de veselie si fericire continua. Asa cum sustine G.Calinescu, în “Amintiri din copilarie” este simbolizat “destinul oricarui copil: de a face bucuria si supararea parintilor si de a o lua si el pe încetul pe acelasi drum pe care l-au luat si-l vor lua toti. În Amintirile lui Creanga nu este nimic individual, cu caracter de confesiune ori de jurnal.Creanga povesteste copilaria copilului universal.”
Nica este personajul principal din “Amintiri din copilarie”, un simbol al neastâmparului baietesc, al spontaneitatii si poznelor. Prin Nica, scriitorul prezinta istoria unei copilarii din mediul taranesc, mai


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org