Referat - Domnul Goe - argumentare schita

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
870
Etichete
domnul, goe, argumentare, schita
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi

D-l Goe …
I.L.Caragiale
- argumentare schita -


Proza scurta a fost abordata de un numar mare de scriitori români, manifestându-se în toate perioadele literaturii, preferinta pentru acest gen. Ea cuprinde schita, nuvela si povestirea, care sunt asemanatoare, dar au si elemente care le diferentiaza.
Schita este un text narativ de dimensiuni reduse, având actiunea limitata la un moment semnificativ din viata unui personaj.
Ion Luca Caragiale este maestrul schitei, autorul volumului ?Momente si schite? , care cuprinde si schita ?D-l Goe …? .
Schita ?D-l Goe …? are ca tema educatia gresita a copiilor din familiile înstarite ale secolului al XIX-lea.
Pentru ca este o creatie a genului epic, schita are actiune, personaje si narator. Actiunea este simpla, lineara, limitata la un singur episod din viata personajului principal, Goe. În cazul acestei schite este calatoria oferita de familia baiatului pentru a nu mai ramâne repetent. În schita nu exista trimiteri în trecut cu exceptia aluziei la repetentia baiatului.
Subiectul este structurat pe momentele actiunii. Expozitiunea prezinta momentul în care familia lui Goe asteapta trenul de Bucuresti, urca si se fac locuri pentru doamne în compartiment. Intriga consta în refuzul baiatului de a sta în compartiment cu familia. Desfasurarea actiunii prezinta incidentul cu ?urâtul?, pierderea palariei cu biletul de tren, discutia contradictorie a femeilor cu conductorul, momentul în care Goe se blocheaza în toaleta. Punctul culminant este momentul în care Goe trage semnalul de alarma. Deznodamântul marcheaza sosirea trenului la Bucuresti cu o întârziere de zece minute.
Cadrul desfasurarii întâmplarilor este restrâns. Locul este în general limitat la un singur spatiu. În aceasta schita actiunea se petrece pe peronul garii din urbea X, în vagonul trenului ( în cea mai mare parte ) si în Gara de Nord din Bucuresti. Detaliile Peris, Crivina si Buftea pot localiza cu aproximatie urbea X. Timpul este precizat cu exactitate, 10 Mai-Z


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org