Referat - Domnul Goe - povestire

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
domnul, goe, povestire
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi


D-L GOE…




de I.L.Caragiale





Apartinanand epocii marilor clasici, I.L.Caragiale a fost un mare dramaturg si prozator. In volumul „Momente si Schite”,Caragiale alcatuieste un tablou comic al sfarsitului de secol, abordand, diverse domenii ale societatii: scoala („Pedagog de scoala noua”, „Bacalaureat” „Lantul Slabiciunilor”), familia(„Vizita” „D-l Goe...”),administratia publica („Caldura Mare”)si viata politica(„Telegrame”).
Elev cu rezultate slabe „tanarul Goe”este dus la Bucuresti,cu prilejul sarbatorii nationale de 10 Mai, ca sa nu mai ramana repetent si anul acela.Cele trei doamne care-l insotesc cu o deosebita grija, oferindu-i aceasta nemeritata recompensa, sunt: mamitica, mam’mare,si tanti Mita.
Baiatul poarta un frumos un frumos costum de marinar,palariedin paie cu inscriptia „Le Formidable”si sub paglica palariei, biletul de calatorie care a fost infipt de tanti Mita fiindca „asa tin barbatii biletul”.
Cele trei doamne, impreuna cu Goe, asteptau nerabdatori sosirea trenului, pe peronul garii in urbea X. Nerabdator si obisnuit sa i se faca pe plac, Goe comanda incruntat ca trenul sa soseasca mai repede. Mam’mare incearca sa-l linisteasca, sarutandu-l pe „puisor”si potrivindu-i incantata palaria: „Vezi ce bine-i sade lui – zice mam’mare – cu costumul de marinel?”
In admiratia declarata a doamnelor „tanarul Goe”le intreaba cu obraznicie si fara menajamente „discutia filologica”, facandu-le „proaste” si corectandu-le, dar intr-un mod total gresit, cu termenul de „mariner”.
In contrast cu situatia sa de repetent, mam’mare recunoaste cu admirati„cultura”nepotului:„Apoi de!n-a invatat toata lumeacarte ca d-ta” iar tanti Mitai se alatura numindu-l „procopsit”. Trenul soseste, doamnele isi gasesc locuri in c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org