Referat - Doua loturi - caracterizarea personajului principal

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
542
Etichete
doua, loturi, caracterizarea, personajului, principal
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Doua Loturi
Caracterizarea pers principal
I.L.Caragiale(1852-1912),scriitor clasic,cel mai mare dramaturg al literaturii romane,este autorul unor schite memorabile"Lantul Slabiciunilor","Tren de placere","La Pelis" e.t.c.,si al unor comedii,mereu actuale prin tipurile umane surprinse "O noapte furtunoasa","O scrisoare pierduta" e.t.c.Universul nuvelei "Doua Loturi" este mediul citadin cunoscut din schite si comedii.
In aceasta opera exista personaje:principal-Lefter Popescu,secundare-capitanul Pandele ,Chivulete;episodic- comisarul Turtureanu ,sotia si bancherul.
Lefter este un marunt functionar din Bucuresti,care este prezentat mai ales prin mijloacele caracterizarii indirecte care reiese din fapte ,limbaj si relatia cu celelalte personaje.
Din fapte reiese ca este un personaj obisnuit pus intr-o situatie neobisnuita:posibilitatea unui mare castig,nu este un erou cu trasaturi traditionale ,precise,ci este analizat psihologic,autorul notand reactiile si starile lui interioare.
Din limbaj reiese violenta lui, pierzandu-si definitiv controlul"-Cui?cui ai dat-o nenorocito","-Te omor!Ma intelegi,te omor!".
Pe intreg parcursul nuvelei"Lefter se afla intr-un conflict permanent cu unul dintre personaje".
Chiar daca numele sau este sugestiv pentru soarta sa,("Lefter"-om sarac,fara bani si "Popescu"-banalitatea)extazul si fericirea sunt depline atunci cand gaseste biletele si se simte atat puterinc si nemuritor cat si cel mai norocas om de pe Pamant:"toti zeii!toti au murit!toti mor! numai Norocul traieste si va trai alaturi cu vremea nemuritoare ca si el !
"Sunt aci!...aci biletele!...aici era soarele stralucitor cautat atat orbeste pe-ntuneric!"
Afland ca biletele nu sunt castigatoare isi exprima disperarea si razbunarea pana cand au venit fortele publice sa-l ridice"Si-a-nceput sa se jeleasca,si sa tropaie din picioare...!
Gesturile din final exprima disperarea si rasplatirea:"S-a-nceput sa se jeleasca,sa se bata cu palmele peste ochi si cu pumni in cap si sa tropa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org