Referat - Drama psihologica de constiinta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
453
Etichete
drama, psihologica, constiinta
Descarcari
304
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Drama psihologica de constiinta

Drama = specia genului dramatic, in versuri sau in proza caracterizata prin ilusterarea vietii reale printr-un conflict complex si puternic al personajelor individualizate sau tipice, cu intamplari si situatii tragice, in care eroi au un destin nefericit. Drama are o mare varietate tematica : sociala, istorica, mitologica, psihologica. Limbajul solemn alterneaza cu cel familiar, fiind uneori, presarat cu elemente comice.

Drama psihologica de constiinta sau drama de idei (dupa unui critici) este reprezentata de Camil Petrescu, cel care a introdus in literatura romana concepte estetice moderne ca autenticitatea si a creat intelectualul lucid, insetat de absolut.

-> este structurata in trei acte alcatuite din XII tablouri si scene si este construita sub forma schimbului de replici intre personaje.

-> didascaliile (indicatiile autorului) sunt singurele schimburi de replici intre personaje.

-> a fost scrisa in 1916 si revizuita in forma actuala mult mai tarziu dupa 1947.

-> actiunea piesei se petrece in preajma izbucnirii primului razboi mondial, in Mai 1916, la redactia ziarului bucurestean "Dreptatea sociala", organ al partidului socialist.

-> subiectul piesei prezinta efectele campaniei de presa dusa de directorul ziarului, Gelu Ruscanu, impotriva ministrului de justitie, Serban Saru-Sinesti, caruia ii cere sa demisioneze, amenintandu-l cu publicarea unei scrisori incriminatoare.

-> Gelu ruscanu detine o scrisoare de dragoste adresata lui, scrisa de Maria Sinesti, sotia ministrului si fosta iubita (amanta) a lui Gelu, prin care aceasta ii dezvaluie ca sotul sau, Saru sinesti ar fi asasinat-o pe batrana Manitti, distrugand testamentul acesteia si insusindu-si un milion de lei aur.

-> stapanit de ideea dreptatii absolute, Ruscanu este hotarat sa publice scrisoarea in ciuda presiunilor.

-> in ordine cronologica a dezvaluirilor, Ruscanu fusese mai intai dezamagit in dragoste. El conce


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org