Referat - Drama traita de locotenentul Apostol Bologa

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
375
Etichete
drama, traita, locotenentul, apostol, bologa
Descarcari
283
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Padurea Spanzuratilor

1)Scurta povestire a romanului
Romanul a aparut in anul 1922, fiind un roman psihologic, construit in intregime pe schema unei obsesii.
Actiunea se petrece in timpul primului razboi mondial pe frontul din Galitia si trateaza drama traita de locotenentul Apostol Bologa.
Romanul Bologa se ofera voluntar spre a pleca pe front pentru ai dovedi iubirea logodnicei sale Marta pentru ca aceasta se uitase dupa un soldat maghiar.
Ajuns pe front este decorat si avansat la gradul de locotenent, iar mai tarziu este cooptat de Curtea Martiala unde participa la condamnarea la moarte prin spanzurare a unui sublocotenent ceh Svoboda.
Dupa ce cehul a fost spanzurat, pe Bologa incepe sa il mustre constiinta, cu toate ca la inceput l-a condamnat cu inima inpacata.
Pe front acesta este ranit si internat in spital.Indragostit de o unguroaica Iloana acesta se desparte de logodnica sa Marta.
La scurt timp dupa reintoarcerea in unitate, este chemat din nou la Curtea Martiala. Acum urmau sa fie judecati niste tarani, considerati spioni fiindca se duceau sa-si munceasca ogoarele peste liniile interzise conventional de armata austro-ungara. Bologa nu mai poate suporta gandul de a fi complice la condamnarea unor oameni nevinovati si se hotaraste sa dezerteze.
Dar planul lui nu a functionat.Acesta este prins si condamnat de Curtea Martiala la moarte prin spanzurare.

2)Cum este prezentat primul razboi mondial

Apostol Bologa locuia in Ardeal , iar in timpul Primului Rozboi Mondial Austro-Ungaria a ocupat Ardealul, iar oamenii care locuiau acolo au fost pusi sa lupte in armata Austro-Ungariei, impotriva Romaniei. Au fost pusi sa lupte impotrive fratilor lor din Romania.
Bologa si-ar fi dorit sa lupte imporiva oricarei tari dar sa nu trebuiasca sa-si raneasca sau chiar sa omoare romani. Frati romani.
Din acesta cauza il obsedeaza si mai mult gandul de a dezerta.
Isi pune planul sau in aplicare,dar este prins si condamnat la moarte prin spanzurare d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org