Referat - Dramaturgia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
405
Etichete
dramaturgia
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Dramaturgia

Dramaturgia –totalitatea operelor dramatice ale unui popor,ale unei epoci.etc; arta de a scrie piese de teatru ,de a le pune in scena si de a le interpreta.
Celemai vechi elemente teatrale se intalnesc in jocurile de copii si de tineri , in jocurile cu masti si in teatru papusaresc , in obiceiurile legate de sarbatorile de iarna sau in datinile legate de principalele momente ale vietii , acesta fiind ceremonialul de nunta. Acestea se reantalnesc in poeziile lui Vasile Alecsandrii.Primele compuneridramatice scrise in limba romana dateaza de la sfarsitul veacului al XVIII-lea .La inceputul secolului al XIX-lea montarea spectacolelor teatrale in limba romana are de facut fata multor dificultati : lipsa unor spatii corespunzatoare , a unor trupe de actori profesionisti , a unui repertoriu adecvat ,concurenta altor limbi agreate de publicul cultivat si a trupelor straine . Dintre genurile teatrale este preferata la inceput comedia adesea presarata cu cantece amuzante , sub forma de vodevil cu subiecte din actaualitatea imediata.
Dramaturgia este impartita in 2 epoci mari acestea fiind:
Epoca lui Vasile Alecsandrii (1821-1890)
Epoca lui Ion Luca Caragiale (1852-1912)


Genul DRAMATIC

Specii - tragedia (Sofocle ,Antigona)
comedia (I.L.Caragiale , Oscrisoare pierduta)
drama (B Delavrancea ,Apus de Soare)
Alte specii ale genului dramatic
- melodrama
voievodilul
Caracteristici ale genului dramatic:
-prezenta autorului indirecta prin personaje
-dialogul
-textul literal este , de cele mai multe ori , gandit pentru a fi reprezentat pe scena.

Epoca lui Vasile Alecsandrii

Cel mai reprezentativ poet al unei framantate epoci din istoria poporului nostru , Vasile Alecsandri a ilustrat literatura noastra timp de aproape jumatate de veac.S-a nascut la Bacau primind de copil o educatie ingrijita , in spiritul ideilor iluministe .Dupa catva ani petrecuti in pensionul uniu profesor francez a fost trimis la Paris , unde a ramas intre 1834-1839.D


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org