Referat - Edgar Allan Poe II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
367
Etichete
edgar, allan, poe
Descarcari
194
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Edgar Allan Poe II



Dintre marile nume ale literaturii americane, cel dintâi intrat în domeniul literaturii universale, a fost Edgar Allan Poe. Desi a trait doar 40 de ani, operele sale ramân în literatura ca niste perle scoase din adâncuri. Desi la citirea titlurilor operelor sale, cititorul ar fi îndemnat sa spuna ca Poe este un autor de romane politiste, dupa parcurgerea lecturii se contesta ideea de la început, fara a nega însa faptul ca Poe are în el o latura de aspiratie spre mister si actiune.
Operele sale: Crimele din Montague Rue, Misterul Mariei Roget, Masca Mortii Rosii, Prabusirea casei Usher, Metzengerstein, precum si altele, alaturi de poezii precum: Duhurile mortilor, Steaua serii, Tarâm de vis, s.a. fac din E.A.Poe un poet, povestitor si nuvelist de mare valoare.
Masca mortii rosii, ( în original The Masque of the Red Death ), a vazut lumina tiparului în mai, 1842 în revista „Graham’s Lady’s aud Gentleman’s Magazine” din Philadelphia. Publicata pentru întâia oara în 1898 în România, în prelucrarea lui I.L.Caragiale, Masca mortii rosii descrie perioada de criza a Europei, atunci când ciuma bântuia tinuturile si reducea populatiile într-un timp foarte scurt. În Poe se regaseste o anumita sete de macabru, o anumita fascinatie exercitata asupra lui de moarte ( careia a vrut sa-i cunoasca fata, nu întâmplator, ci fiindca-i rapise pretimpuriu cele doua fiinte mai dragi pe lume, mama si sotia ).
Masca mortii rosii este o povestire fantastica.
Povestirea este o specie a genului epic, în proza, de dimensiuni mai mari decât schita, dar mai reduse decât nuvela, care cuprinde un singur episod narat preponderent subiectiv, din punct de vedere al povestitorului. Se relateaza o întâmplare iesita din comun, uneori supranaturala.
Cele mai cunoscute definitii ale fantasticului, sunt formulate de catre Roger Caillois ( în opera În inima fantasticul


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org