Referat - Emily Bronte

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
407
Etichete
emily, bronte
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Emily Bronte
(1818-1848)

Autorul si opera sa

De origine irlandeza , devenind preot , tatal surorilor Bronte se stabileste intr-o regiune izolata , o landa mlastinoasa , Haworth . Dintre copiii lui , cinci fete si un baiat , majoritatea au murit de tuberculoza .
Nascuta in 1818 , la Hromton , Yorkshire , Emily , cea mai singuratica dintre surori , era fericita sa traiasca in apropierea landei , sursa de putere dar si de pasiuni marcand un adanc atasament romantica fata de natura .
Singuratatea si izolarea surorilor Bronte (crescute dupa moartea prematura a mamei de o matusa ursuza si artagoasa ) a determinat o acuta necesitate de confesiune e unor experiente personale , ganduri intime , temeri , senzatii . Charlotte si Anne au scris romane . Celebru este astazi Jane Eyre (1847) al celei dintai.
Emily Bronte a scris poeme si a publicat , impreuna cu surorile sale , in 1946 , volumul Poezii , sub pseudonimele Currer , Eliss si Acton Bell (Charlotte , Emily si Anne Bronte) . La rascruce de vanturi , publicat in 1847 , este singurul ei roman , din care la aparitie s-au vandut doar doua exemplare . Astazi cartea este tradusa in zeci de limbi si tiparita in editii de masa .
Scriitoarea moare in 1848 , la 19 decembrie , la Haworth , rapusa de tuberculoza .

Rezumat

Interesul central al romanului îl constitue conflictul general de dragostea neîmplinita dintre Heathcliff si Chaterine , sursa a tragediei .
La rascruce de vanturi este romanul a doua familii , Earnshaw si Linton , fiecare avand doi copii – Chaterine si Hindley , respectiv Isabella si Edgar Linton . Cei din familia Earnshaw sun fermieri , traiesc pe dealuri , resedinta lor , Wuthering Heighs , fiind expusa vanturilor puter


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org