Referat - Eminescu vs Shakespeare

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
327
Etichete
eminescu, shakespeare
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Realizati o paralela între “Romeo si Julieta” si lirica de dragoste în creatia lui Eminescu.











Mihai Eminescu:

Mihai Eminescu, poetul nostru national, s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani. Si-a petrecut copilaria la Ipotesti, unde si-a început si studiile primare, probabil în particular. În anul 1858, se înscrie direct în clasa a II a, iar in 1860 a absolvit scoala primara. În anul 1866, Eminescu publica prima sa poezie „ La mormîntul lui Aron Pumnul”. În 1869 ajunge la Universitatea din Viena, dupa care în 1872 revine în tara si frecventeaza cenaclul „Junimea”. La 15 iunie 1889 se stinge din viata cel mai mare poet „pe care l-a ivit si-l va ivi, vreodata, poate, pamîntul romînesc”-George Calinescu.
Spre deosebire de marii romantici ai lumii care sunt fie descriptivi, fie lirici în abordarea celor doua teme fundamentale :natura si iubirea. Eminescu este prin excelenta romanticul care abordeaza simultan temele acestea întrucît natura este o proiectie a eului în concordanta perfecta cu starea lirica.
Ceea ce se numeste natura la Eminescu tine de actul pur al creatiei, Eminescu nu descrie tablouri dupa natura ci creeaza el însusi o natura în conformitate cu aspiratiile fiintei sale. Puterea creatoare a mintii sale a cuprins înainte de toate absolutul si vesnicia.
Puterea geniala a mintii lui Eminescu „a dat în forme artistice-cum spunea -Titu Maiorescu-reprezentari concrete imagistice conceptelor filozofice implacabile”. Dragostea lui Eminescu pentru folclorul romînesc este vizibila în toate poeziile, el însusi marturisindu-si radacinile spirituale înfipte adînc în sufletul neamului sau: „Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarbe soarele un nour de aur din marea din amar.”
Dintre elementele naturii se detaseaza Luna. Aceasta este prezenta în toate cele 5 scrisori si paneaza cu lumina divina asupra cadrului nocturn al viselor.
În plan terestru natura eminesciana este legata de aspiratia spre o iubire absoluta, o natura feerica, propice aspirat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org