Referat - Enigma Otiliei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 8 ani
Afisari
1305
Etichete
enigma, otiliei
Descarcari
364
Nota
9 / 10 - 1 vot


Enigma Otiliei
De G. Calinescu
1 Preliminarii
Secolul XIX a cunoscut mai multe curente literare.
In prima jumatate a secolului s-a impus romantismul, pe la jumatatea secolului s-a impus in proza realismul.
Intre 1860-1885 s-au impus 2 curente poetice, parnasianismul si simbolismul.
Câtre sfirsitul sec. in proza s-a impus naturalismul, un curent literar derivat din realism.
Asadar, realismul este un curent literar nascut la jumatatea sec. si specific prozei.
Numele curentului a fost dat de pictorul francez Courbet.
Ideea este ca scriitorii realisti se inspira din realitate si o oglindesc asa cum este ea fara infrumusetari si modificari.
Cei mai de seama reprezentanti ai realismului francez au fost Balzac si Standel.
Romanele realiste au câteva caracteristici aparte; personajul realist este un om tipic in amprejurari tipice.
Balzac isi dadea osteneala sa reconstituie societatea asa cum era ea si a creat tipuri ca: arivistul, ambitiosul, avarul, aventurierul, bancherul, etc. In operele realiste un personaj principal este banul.
Balzac descrie cu insistenta interioarele, exterioarele, imbracamintea personajelor pentru ca acestea puteau sa caracterizeze un personaj.
Stilul realist este unul simplu fara podoabe.
Inca o caracteristica a stilului lui Balzac consta in faptul ca inca din primele rânduri ale romanelor sale el situa cu mare precizie actiunea in spatiu si timp.
G. Calinescu a fost cel mai mare critic si istoric literar din România si un romancier de valoare. El aprecia, ca pe la 1930, romanul romanesc a trecut prea repede la modernism si nu s-a insistat destul asupra metodei balzaciene care este o metoda fundamentala in roman. In mod demonstrativ el a scris in 1938 romanul „Enigma Otiliei” in care a folosit metoda balzaciana.
2 Tema romanului
Tema romanului „Enigma Otiliei” este specific balzacian. Romanul este istoria unei mosteniri, totodata romanul mai dezvolta o tema balzaciana si anume tema paternitatii.
La modul cel mai general romanul „Enigma Otiliei” descrie mica burghezie bucuresteana de la începutul sec. XX si anume 1909-1911.
3 Subiectul romanului
Romanul începe in cea mai pura metoda balzaciana.
Intr-o seara din luna iulie a anului 1909 pe la orele 10 un tanar venea cu o valiza in mana de pe strada Sfintii Apostolii pe strada Antim. Tanarul era Felix Sima, el terminase liceul la Iasi si venea la Bucuresti sa locuiasca la tutorele sau mos Costache Giurgiuveanu .
Felix ajunge la casa lui mos Costache Giurgiuveanu si ii deschide chiar batrânul. Acesta se bâlbâie si este pe punctul sa nu-l primeasca, spre norocul lui, Felix este întâmpinat cu bucurie de Otilia fiica celei de-a doua sotii a batrânului, si Felix si Otilia erau orfani si aveau cam aceiasi vârsta. Felix este condus intr-o camera mare in care se afla mai multi oamenii. Autorul ii prezinta pe rând cititorului, pe fiecare cu trasatura de caracter dominanta.
Gazda mos Costache este un avar, Aglae, sora lui mai mica, este o baba rea deoarece ii jigneste cu doua replici pe Felix, Otilia si Pascalopol.
Aurica este fiica Aglaiei, este inca nemaritata, rea ca si mama ei si reprezinta tipul femei batrâne.
In odaie se mai afla Simion Tulea sotul Aglaei care da dovada de o nebunie incipienta si Titi Tulea fiul Aglaei un tanar care se leagana de pe un picior pe altul ce a ce sugereaza ca nu are prea multa minte.
In zilele urmatoare Felix face cunostinta si cu alti membrii ai clanului Tulea, Olimpia, fiica cea mare a Aglaei si Stanica Ratiu sotul acesteia. Dupa o vreme mos Costache sufera un atac cerebral si paralizeaza, clanul Tulea ii ocupa casa militareste ca sa puna mana pe averea batrânului.
Mos Costache este îngrijit doar de Felix, Otilia si Pascalopol. Spre dezamagirea celor din clanul Tulea mos Costache isi revine.
Pascalopol încearca cu multa delicatete sa-l convinga pe mos Costache sa ii asigure viitorul Otiliei, batrânul vinde niste case si un restaurant si aduna o mare suma de bani cu gândul sa ii depuna la banca pe numele Otiliei, când se vede insa cu bani el nu se mai indura sa se desparta de ei, in mod tipic pentru un avar el ii ascunde sub saltea.
Pe neasteptate paralizeaza din nou si din nou ii este ocupata casa de clanul Tulea, Stanca Ratiu pândeste fiecare miscare a batrânului si descopera ascunzatoarea banilor, ii smulge chiar in fata batrânului si ii provoaca moartea acestuia. Cum se vede cu banii Stanica divorteaza de Olimpia si se însoara cu alta femeie.
Aglae isi vede naruite sperantele de a o marita pe Aurica.
Cu multa rautate Aglae si Aurica o alung...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org