Referat - Esenta comicului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
346
Etichete
esenta, comicului
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Esenta comicului

Este o specie literara a genului dramatic, ce evoca personaje, intamplari, moravuri intr-un fel care starneste rasul, avand un final fericit.
Esenta comicului consta in contrastul dintre frumos si urat, dintre esenta si aparenta, dintre scop si mijloace, dintre intentie si realizare, dintre valoare si non-valoare etc. El se manifesta sub forme diferite: umor, satira, ironie, sarcasm si grotesc.
Exista mai multe tipuri de comic: de situatie, de limbaj, de moravuri si de caracter.
In functie de tipul de comic, comediile pot fii: de caracter, de moravuri, de intriga, cunoscuta si sub numele de farsa etc.




O scrisoare pierduta
de Ion Luca Caragiale



I.L. Caragiale unul dintre marii clasici ai literaturii romane alaturi de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Ion Slavici, promoveaza la noi drama moderna, in spiritul in care aceasta se va dezvolta in secolul al XX-lea in literatura europeana.
A scris “Momente si schite”, prin care a realizat o adevarata comedie umana a timpului sau, a creat nuvele fantastice si psihologice (“Calul dracului”, “La hanul lui Manjoala”, “In vreme de razboi” etc.), iar in comediile sale (“O nopate furtunoasa”, “O scrisoare pierduta”, “D’ale carnavalului”) a transpus estetic adevarul ca lumea in datele ei fundamentale, nu evolueaza esential.
“O scrisoare pierduta” a fost mai intai citita intr-o sedinta a societatii literare “Junimea”, iar premiera a avut loc pe 13 noiembrie 1884 pe scena Teatrului National din Bucuresti.
Aceasta piesa de teatru este o comedie de moravuri (politice, sociale, familiale), iar titlul sugereaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intamplarile – pierderea de catre Zoe Trahanache a unei scrisori de amor primita de la Stefan Tipatescu, prefectul judetului.
Tema comediei o constituie prezentarea vietii social-politice dintr-un oras de provincie, in preajma alegerilor pentru Camera, in lupta electorala antrenandu-se atat forte


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org