Referat - Evenimentele politice

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
evenimentele, politice
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Evenimentele politice

Scriitor pasoptist, Vasile Alecsandri, a fost totodata om al timpului sau, participant activ la evenimentele politice si istorice importante ale vremii sale, care si-au gasit ecou si in creatia sa.
Imnul este opera lirica prin care se preamareste patria, evenimente si eroi de importanta nationala, slava ridicandu-se in numele intregului popor sau al intregii colectivitati.
Imnul apartine genului liric deoarece autorul isi exprima in mod direct ideile si sentimentele folosind invocatia retorica si evocarea.
“Imn lui Stefan cel Mare” a fost scris cu prilejul implinirii a patru sute de ani de la construierea Manastirii Putna, ctitorie a lui Stefan cel Mare.
Poezia contine inca din prima strofa o invocatie retorica adresata lui Stefan cel Mare: ”Dormi erou al romanilor,/O!Stefan erou sfant!”. Figura marcanta a domnitorului este situata intr-un anumit timp si spatiu reliefate prin epitetul “vechiul tau mormant”, prin personificari “Carpatii te pazesc” si prin comparatia “ca sentinele falnice”.
Strofele urmatoare(a II-a – a V-a) prezinta imaginea eroului din trei perspective diferite: trecut, prezent, viitor.
Raportat la trecut, Stefan ce Mare apare in postura unui luptator neinfricat, viteaz, cu dragoste de tara si spirit de sacrificiu. Aceste insusiri ale voievodului sunt evidentiate prin intermediul antitezei “cu drag”-“cu dispret”, al metaforei “sanul luptelor” si al epitetului “maret”.
In strofa a treia imaginea domnitorului apare raportata la prezent si in aceasta ipostaza Stefan devine simbolul soarelui datator de viata, de speranta, simbolul libertatii, al independentei si al increderii in viitor. Imaginea simbol a domnitorului este constituita printr-o serie de antiteze (“trecut”- “viitor”, “a stinge”- “a lumina”) si prin metafora “soare-nvingator”.
In strofa a patra, raportat la viitor, Stefan cel Mare apare ca un vizionar care dorea cu ardoare unitatea tuturor romanilor. Metafora “mare umbra eroica” releva puterea de dainuire prin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org