Referat - Figura lui Stefan cel Mare din romanul Fratii Jderi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
570
Etichete
figura, lui, stefan, cel, mare, din, romanul, fratii, jderi
Descarcari
320
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mihail Sadoveanu:
Figura lui Stefan cel Mare din romanul Fratii Jderi

Fara a fi personajul principal al romanului, fara a fi direct implicat în actiune, figura lui Stefan domina întreaga desfasurare epica, fiind o prezenta continua nu numai prin vorbele si faptele sale, ci mai ales prin ceea ce spun si gândesc despre el supusii sai.
Portretul lui Stefan este complex: Stefan apare în mai multe ipostaze:
domn
om politic
bun diplomat
om al Renasterii
titor si iubitor de cultura
Portretul fizic este concis, alcatuit din trasaturi esentiale, care sugereaza calitati morale. Portretul realizat de Sadoveanu aminteste de portretul cronicarului Grigire Ureche: Voda Stefan, calcând atunci în al patruzecelea an al vârstei, avea obrazul ars proaspat de vântul de primavara. Se purta ras, cu mustata usor caruntita. Avea o puternica strângere a buzelor si o privire verde, taioasa. Desi scund de statura, cei dinaintea sa, opriti la zece pasi, pareau ca se uita la el de jos în sus… Se vorbeste prin sate despre Maria sa ca-i om nu prea mare de stat, însa groaznic când îsi încrunta sprânceana.
Obrazul ars de vântul de primavara: neodihna, agitatia permanenta a domnitorului pentru treburile tarii.
Mustata usor caruntita: numeroasele griji si framântari ale domnitorului
O puternica strângere a buzelor: un carecter dârz, hotarât
O privire verde, taioasa: capacitatea de a patrunde în esenta lucrurilor, si în sufletul oamenilor. Se pare ca întreaga forta interioara a domnitorului izvoreste tocmai din aceasta privire, care îi supune pe cei din jur si îi sileste sa-i asculte.
Groaznic când îsi încrunta sprânceana: asprimea si impulsivitatea domnitorului necrutator cu cei rai.
Sadoveanu îmbina caracterizarea directa cu cea indirecta. Din vorbele oamenilor se contureaza profilul unui domn drept, care pedepseste abuzurile si face dreptate celor multi si asupriti: Maria sa a facut o rânduiala în tara… fiecare traieste la locul sau în pace. Au fost taiati lotri si s-au linistit drumurile


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org