Referat - Florin scrie un roman de Mircea Cartarescu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
707
Etichete
florin, scrie, roman, mircea, cartarescu
Descarcari
386
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Florin scrie un roman
De Mircea Cartarescu

Textul literar „Florin scrie un roman“ îl are ca autor pe Mircea Cartarescu, un valoros scriitor contemporan. Remarcând structura acestui text, bazata pe insertie, secventele înlantuindu-se logic, în succesiunea lor putem comsidera fara teama de a gresi, ca este o opera de valoare, pe buna dreptate inclusa în manualul nostru.
Opera literara „Florin scrie un roman“ se constituie din trei secvente narative, avându-se în vedere ceea ce se povesteste si relatia dintre autor, narator si personaj.
Prima secventa narativa ne transpune într-o lume legendara, de epoca, Amintindu-ne de lumea povestilor sadoveniene, luând în considerare timpul îndepartat din vremea lui Sturza Voda, când se petrec întâmplarile si atmosfera de epoca realizata printr-o abundenta de arhaisme si regionalisme.
Naratorul relateaza întâmplari palpitante din viata plina de ispravi vitejesti a haiducului Florea. Personajele si întâmplarile fiind fabuloase, fragmentul poate fi intitulat si „Ispravile lui Florea haiducul“ sau „Fragment de roman haiducesc“.
~secventa 1~
Înlantuirea întâmplarilor se face prin sintagma: „Dupa ce scapa din aceasta primejdie…“. Locul unde poposeste Florea haiducul este hanul Anitei,han care aminteste de hanul Hangitei cea vioaie, sprâncenata si vicleana. Anita crâsmarita, voioasa si zglobie împarte zâmbete si cofe cu vin trecatorilor. Atmosfera de la han este vesela si plina de viata, „sa tot traiesti“, cum spunea Florea haiducul: „paralele curg, glumele si cântecele se tin lant“.
Haiducul se tânguie Anitei ca are o viata de fugar, cu potera trimmisa de Voda pe urmele lui, ducându-si viata însemnând la raboj pe boierii care îi obidesc pe tarani si pe care îi judeca asa cum stie el.
Intriga acestor pagini de roman haiducesc o constituie raul pe care capitanul Gealatu i-l pune lui Florea haiducul, al carui chip hâd, haiducul îl viseaza si noaptea.
Întâmplarile care au o nota de dramatism dar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org