Referat - Fratii Jderi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
483
Etichete
fratii, jderi
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fratii Jderi
de Mihail Sadoveanu
Izvoare: La crearea trilogiei "Fratii Jderi" s-a pornit de la un material artistic si documentar - cronica lui Ureche si "O sama de cuvinte" a lui Neculce, "Descrierea Moldovei" de Cantemir, dar scriitorul a avut în atentie si scrierile lui Alecsandri, Eminescu, Delavrancea, Bolintineanu, Iorga, în care era glorificat Stefan cel Mare. În tesatura romanului apar si fire din memoria folclorica: recunoastem motive preluate din balade populare ("Toma Alimos", "Corbea", "Chira Chiralina", "Serb sarac", "Gruia lui Novac") ori din basme precum si elemente de mitologie pagâna si crestina. La acestea se adauga documentele aflate în arhivele din Venetia, si picturile de la Voronet, pentru care au pozat oamenii mariei-sale - vezi Apus de soare de Delavrancea.
Romanul istoric "Fratii Jderi" evoca epoca domniei lui Stefan cel Mare între anii 1469 si 1475, fiind considerata o epopee, un amplu poem epic care povesteste fapte eroice, împletind datele istorice cu produsele fictiunii si ale legendei.
Tema: de astfel unica pentru toate romanele sale istorice este aceea a luptei pentru libertatea nationala si sociala a poporului vazuta în strânsa legatura cu evolutia tarii Moldovei. Scrisa în anii maturitatii, dupa alte evocari istorice, într-o perioada de puternica instabilitate politica, sociala si culturala, în anii dinaintea ultimului razboi mondial si în timpul acestuia, pentru autor Moldova din veacul al XV-lea condusa de mintea geniala si bratul tare al lui Stefan cel Mare reprezinta o epoca de echilibru si putere. Este epoca maximei stabilitatii a statului moldovenesc sub domnia lui Stefan cel Mare. Fara sa rezolve desigur contradictia sociala fundamentala a feudalismului, aceea dintre serbi si exploatatorii lor, Stefan cel Mare a adus o relativa pace interna prin asezarea temeinica a unei puteri centrale antiboieresti, alcatuita din elemente care sprijineau domnia. În felul acesta, epoca evocata de Sadoveanu este epoca pregatirii si începerii l


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org