Referat - Frunza verde magheran - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
442
Etichete
frunza, verde, magheran, analiza
Descarcari
281
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Frunza verde magheran
(V.Alecsandri—Poezii populare ale românilor)
--comentariu—


Vasile Alecsandri (1818-1890) este un reprezentant de seama al generatiei de scriitori de la mijlocul secolului trecut , despre care Mihail Sadoveanu spunea : “Începând din preajma anului 1840 , vreme de jumatate de veac ,Vasile Alecsandri a întruchipat în sufletu-i generos si a exteriorizat cu marele-i talent toate aspiratiile neamului nostru”. A scris poezii, nuvele, note de calatorie, comedii. Admirator al folclorului national, a alcatuit culegeri de literatura populara. Cele mai importante dintre ciclurile si volumele sale de poezii sunt :“Pasteluri”,“Legende”, ”Doine si lacramioare” , “Ostasii nostri” .
Doina “Frunza verde magheran” face parte din volumul “Poezii populare ale românilor”. Primul titlu al acestei poezii a fost “Mehedinteanul”.
Titlul reprezinta o formula –refren specifica oralitatii. Este alcatuit din doua substantive:”frunza”, „magheran” si adjectivul „verde”. Punctele de suspensie nu prezinta o pauza în vorbire , acestea au rol în planul sentimental intensificând emotiile eului liric.
Doina este o specie a genului liric popular ‚ în care sunt exprimate cele mai profunde si mai variate sentimente ale sufletului omenesc.
Doina este alcatuita din doua parti al caror prim vers este reprezentat de formulele refren :”frunza verde magheran“ si “frunza verde paducel”. Fiecare parte se încheie cu un catren în care este exprimata dorinta de a-si împlini destinul.
Poezia începe cu formula refren “frunza verde magheran”. Protagonistul este eul liric haiduc fapt atestat de prezenta verbelor la persoana întâi “sunt”, “sa fiu”,”sa fac”, “sa am” si a pronumelui reflexiv “ma”.
În aceasta strofa eul liric îsi mentioneaza originea :”mehedintean” si vârsta exprimata printr-un diminutiv:”voinicel” ce îi arata tineretea . De asemen


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org