Referat - Frunza verde magheran II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
424
Etichete
frunza, verde, magheran
Descarcari
304
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Frunza verde magheran II
-demonstratie ca e doina-

Poporul român a creat un adevarat tezaur artistic si acesta cuprinde :basme ,legende , snoave ,doine etc.
Doina este poezia lirica specifica folclorului românesc prin care sunt exprimate sentimente de dor ,de jale ,de revolta ,de dragoste etc .De obicei ,ea nu se recita ,ci se cânta pe o melodie trista ,domoala ,numindu-se si „cântec” ,„hora” etc .În functie de sentimentele pe care le exprima ,care sunt deosebit de intense si profunde ,doinele se clasifica astfel :doine de dor , doine de jale , doine de înstrainare , doine de catanie .Fiind creatii populare ,doinele au caracter anonim ,oral ,sincretic ,colectiv si expresiv .
Poezia „Frunza verde magheran” face parte din culegerea de poezii populare publicata de Vasile Alecsandri în 1852 ,si este o doina de haiducie .Poarta si subtitlul de „Mehedinteanul” .
Titlul poeziei este o formula specifica liricii populare („frunza verde”) ,care simbolizeaza tineretea ,viata ,natura .
Doina începe cu aceeasi formula din titlu si cuprinde doua parti ,partea a doua începând tot cu o constructie specifica („frunza verde paducel”) .
Desi aceasta doina e localizata prin câteva elemente lexicale („mehedintean” ,„Olt” , „Dunare”) ,haiducia este vazuta ca o forma de protest si de lupta a întregului popor .
În prima parte a doinei ,haiducul vorbeste despre originea sa :
„Frunza verde magheran ,
Voinicel mehedintean ,
Sunt nascut pe frunzi de fag
Ca sa fiu la lume drag .
Si-s scaldat de mic în Olt ,
Sa ma fac viteaz de tot
Si-s frecat cu busuioc ,
Sa am zile cu noroc”
El marturiseste ca este un tânar din Mehedinti („voinicel mehedintean”) care ,nascut în mijlocul naturii ,a trait înfratit cu aceasta si a împrumutat de la ea dragostea de viata , sensibilitatea si întelepciunea .Expresia „frunzi de fag” sugereaza bucuria de a trai înconjurat de iubirea celorlati .Undele Oltului l-au facut sa fie viteaz ,iar floarea de busuioc i-a adus noroc .


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org