Referat - Frunza verde magheran

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
429
Etichete
frunza, verde, magheran
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Frunza verde magheran...

— doina populara —

Doina este o opera literara lirica, in versuri, specifica folclorului romanesc, prin care se exprima toata gama de sentimente omenesti, ce este insotita, de obicei, de o melodie adecvata.
In aceasta specie se incadreaza si f v m , deoarece s-a transmis pe cale orala, din generatie in generatie, si are un caracter anonim, v alecsandri doar preluand-o si incluzand-o in volumul sau "poezii populare ale romanilor"
titlul este o expresie specific populara(...), care se reia ca un laitmotiv pe parcursul donei
poezia este structurata pe doua parti.
prima, formata din doua octete si un catren cu ritmul trohaic si masura de 7 silabe , localizeaza imprejurarile la care se face referire. Substantivul tudor ne trimite cu gandul la tudor vladimirescu, desigur undexa in jurul sec XIX, moment in care haiducia era cunoscuta ca un fenomen social. de asemenea, exista si toponime care ne trimit in tinutul mehedintilor,pe valea oltului, cel ce se destainuie fiind un "voincel mehedintean"
Dat de persoana 1 sg., caracterul acestei prime parti este unul confesiv, ea fiind constituita ca un monolog al tanarului. Eul liric isi dezvaluie aici originea marcata de o latura reala a existentei, dar si de una fauloasa, izvorata din comuniunea cu natura (...). Apare aici si un autoportret al tanarului care este voinic, curajos, trasaturi in care intervin elemente ale unor credinte populare in puterea magica a unor ritualuri. De exemplu, pentru a fi viteaz, eroul este scaldat de mic in olt, iar pentru a avea noroc, este frecat cu busuioc. Astfel, strans legat de natura si atasat afectiv de aceasta, tanarul parca este predestinat unei existente de exceptie.
Trecerea la partea a doua se face printr-o exlamatie retorica(Aoleo!Cefoc de dor!), prin care eul liric isi exprima satisfactia ca va avea posibilitatea sa ise alature lui "badea Tudor".
A doua parte este constituita dintr-un grupaj de 9 versuri si un catren, cu ritmul trohaic si masura de 7 s


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org