Referat - Garabet Ibraileanu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
garabet, ibraileanu
Descarcari
263
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Garabet Ibraileanu s-a nascut la 23 mai 1871,la Tîrgu-Frumos.Tatal,de origine armean,se numea Teodor; mama,Maria,era fiica lui Andronic si Vartenia Marcovici din Roman.
La 1872 parintii,împreuna cu copilul,se muta la Roman,în casa Varteniei Marcovici.
Peste patru ani Teodor Ibraileanu,în asociatie,arendeaza mosia de la Poiana lui Iurascu,din apropierea Romanului,unde se muta,la putina vreme,toata familia."Aici la Poiana lui Iurascu,va scrie peste ani G.Ibraileanu,am cunoscut natura."La 17 septembrie,Maria Ibraileanu moare,dupa ce dadu nastere unei fetite,Maria.
În 1877 tatal lui Garabet se recasatoreste,dupa cum îi caracterizeaza Ibraileanu,în Amintiri,"din combinatii gospodaresti".
În septembrie 1878 el pleaca la scoala din Bacau,dar e mutat curând la Roman,deoarece tatal îsi gasise o slujba de administrator la o mosie din apropierea orasului.Copilul se îmbolnaveste si este retras de la scoala.
1879-1883 este perioada,cînd G.Ibraileanu studiaza la scoala primara din Roman.Pîna în 1887, urmeaza cursurile
gimnaziului Roman-Voda,luînd,din clasa a II-a,premiul întîi în fiecare an.
La început de an scolar din 1887,se înscrie în clasa a V-a a lceului "Codreanu"din Bîrlad.
Pe 21 septembrie acelas an moare Teodor Ibraileanu.
Peste un an, Ibraileanu,împreuna cu alti colegi,printre care si Ionescu Raicu-Simion,înfiinteaza societatea literara "Orientul".În iunie 1889 "Orientul" se destrama prin plecarea din Bîrlad a elevilor ce terminasera liceul.
La 1 iulie,împreuna cu Panait Musoiu si Eugen Vaian,scoate revista"Scoala Noua",care apare pîna în iunie 1890.Secretar de redactie,Ibraileanu semneaza la început cu initiala;din numarul 3 - cu pseudonimul Cezar Vraja.
În iunie 1890 G.Ibraileanu termina liceul;în toamna îsi ia examenul de bacalaureat la Universitatea din Iasi.Se înscrie la Facultatea de litere si filosofie a Universitatii din Iasi;în anul întâi frecventeaza toate facultatile,negasin


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org